Blage kazne za trgovinu ljudima

trgovina ljudima

U Srbiji je 2015. godine identifikovano 30 žrtava u lancu trgovine ljudima, što je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu, ali postupci i dalje dugo traju.

Prošle godine zabeleženo je više od 100 slučajeva različitih vrtsta eksploatacije. Ipak, u Srbiji sudski postupci i dalje veoma dugo traju i iscrpljujući su za žrtve, a kaznena politika je i dalje blaga.

Građani Srbije često su izloženi riziku od svih oblika eksploatacije podjednako i u zemlji i inostranstvu. U Srbiji se ljudi u najvećoj meri iskorišćavaju do 100 kilometara od mesta u kojem žive, a u inostranstvu se srpskim građanima najviše trguje u Evropi i Rusiji. Ipak kaznena politika u Srbiji se ne menja.

“Kada žrtva uspe da izađe iz lanca trgovine ljudima od nje se očekuje da svedoči. Njen iskaz je često jedini dokaz, a iskaz ne može da bude ma kakav, on mora da bude tačan, konzistentan, od početka do kraja da se ne menja“, rekla je Ivana Radović iz organizacije “Astra“.

U Srbiji se jos uvek ne pravi razlika između oštećenog i žrtve pa žrtva najčešće ne dobija nikakvu nadoknadu štete u krivičnom postupku već se imovinsko-pravni zahtev prebacuje u parnični postupak.

“Vrlo je važno da se prvo i pod broj jedan definiše primer žrtve i šta je to što je žrtva. To je velika razlika imeđu žrtve i oštećenog. Žrtva je neko ko trpi fizičko, seksualno, ekonomsko, psihološko ili bilo kakvo povređivanje. Razlike su velike, prema tome je i šteta drugačije prirode“, navela je zamenica apelacionog tužioca u Beogradu Gordana Jekić Bradajić.

Kako navodi Ivana Radović, u praksi se dosta radi na tome da se sudovi obavežu da o kompenzaciji odlučuju u krivičnom postupku, bez obzira na sve rezerve i pravdanja.

Očekuje se nova reforma Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti trgovine ljudima a to je predviđeno i nacrtom strategije protiv trgovine ljudima i akcionim planom za poglavlje 24.

Tokom 2014. od 100 žrtava trgovine, najviše je bilo muškaraca, žrtava radne eksploatacije. U Srbiji počinilac ovog krivičnog dela prosečno dobije 3.9 godina zatvora.

(b92.net)