BALKANSKI RIZIKO: Novi srpski „migovi“ i tenkovi noćna mora za susede

vojska-na-balkanu-mapa-tenkovi
Foto-montaža: Telegraf

Komšije će reći trka u naoružanju. Sa druge strane, naši političari jasno poručuju, jačamo isključivo odbrambenu moć

Istorija nas uči da je Balkan, nažalost, oduvek bio bure baruta. Zato se sa velikom pažnjom prate potezi svake države. Ovih dana oči regiona su uprte u Srbiju, zbog nabavke vojne opreme iz Rusije.

Predstavljajući rezultate svoje posete Moskvi, premijer Aleksandar Vučić je rekao da će uz “migove”, tenkove i borbena vozila iz Rusije Vojska Srbije dramatično poboljšati operativno-funkcionalne sposobnosti – do te mere da to kao da nije ista vojska. A, kakav je odnos snaga na brdovitom Balkanu? Sajt “Global fire power” donosi statistiku koja će vas sigurno iznenaditi, ali i koja će već naredne godini sigurno morati da se revidira.

Prema rangiranju na ovom sajtu od ukupno 126 država, iz zemalja regiona najbolje je rangirana Rumunija na 43. mestu, slede Bugarska i Hrvatska na 67. i 68. poziciji, dok je naša zemlja na 83. mestu. Slabije rangirana od nas je samo Bosna i Hercegovina kao 120. zemlja, dok ostalih država iz regiona nema ni na listi.

I sam premijer Vučić je rekao da ćemo jako stići Rumune. Prema podacima ovog sajta, naše severoistočne komšije raspoalžu sa 75 hiljada aktivnih vojnika i čak 875 tenkova. Kada je u pitanju ratno vazduhoplovstvo imaju čak 125 raznih vrsta letilica i 86 helikoptera.

Njihovi južni susedi i partneri iz EU i NATO, Bugari raspolažu sa upola manje vojnika i 160 tenkova. Poseduju i 68 aviona i 25 helikoptera.

Po parametrima ovog specijalizovanog sajta, rame uz rame Bugarima su Hrvati. U njihovom stroju je 21.500 vojnika, kojima su na raspolaganju 72 tenka i 68 letilica, kao i 31 helikopter.

vojska-na-balkanu-mapa
Foto-montaža: Telegraf

Sledeći u regionu, po rangiranju smo mi. Kako piše, Srbija raspolaže sa 52.000 vojnika, 225 tenkova i 123 razne letilice. Vojska poseduje i 37 helikoptera.

Slabije plasirani od nas su samo Bosanci. Naš zapadni sused ima 10.500 vojnika, 149 tenkova i 20 helikoptera. Aviona nemaju.

Ovo je statistika. Ali, ona ne otkriva u potpunosti realno stanje na terenu.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da Hrvatska, na papiru, ima 12 “migova” 21, za koje misli da leti samo tri ili četiri, i da su zastareli.

Slovenija, kako ističe, nema mlaznu avijaciju, kao ni Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Bugarska ima avijaciju, ali je pitanje koliko je njihovih “migova” 29 operativno, dok Rumunija nema “migove” iz ove serije koji su operativni, već “migove” 21 koji su modernizovani.

miroslav-lazanski
Lazanski

O kvalitetima “miga” 21 i 29 su saglasni Lazanski i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović. Kako je rekao Miloradović, “mig 21″ je leteća veš-mašina koja treba da izvršava misije protiv “miga 29″.

Lazanski zato i ukazuje na značaj nabavke vojne opreme iz Rusije.

 

– Nabavkom šest “migova” 29 dobijamo nepotpunu eskadrilu, koja će omogućiti pilotima da ostanu u treningu sa vrhunskom tehnologijom, i ujedno i da zaštitimo nebo nad Srbijom sopstvenim sredstvma, da ne moramo da plaćamo tuđu avijaciju, i tako držimo korak sa zemljama članice NATO u okruženju – rekao je Lazanski.

mig-29-
Foto: AP

Upravo se postavlja pitanje, kako će to okruženje gledati na jačanje borbene moći Srbije.

– Oni imaju jak unutrašnji pritisak i izraženi šovinizam prema Srbiji, koji nadmašuje realnu situaciju. Nabavke “migova 29″ od strane Srbije, izazvaće jednu jaku kampanju u Hrvatskoj, kako je hrvatski narod ugrožen – kaže za Telegraf, Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Radić takođe napominje da su nabavljeni avioni isključivo u defanzivne svrhe, odnosno čuvanje vazdušnog prostora Srbije.

Odluka da se nabave “migovi 29″ je proizvod pragmatičnosti i potrebe, a ne političke projekcije – ističe Radić.

U vezi sa pomentim, treba dodati da je Srbija od Rusije dobila na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da će naša vojska značajno poboljšati odbrambenu moć. Osim realne slike na terenu, verujemo i da će se svetske rang-liste značajno promeniti kada je odnos vojnih snaga na Balkanu.

Ali je najbitnije, da cevi svih oružja ćute i da skinemo etiketu sa početka.

 

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close