Bakir Izetbegović: „Najava Vučića dovodi u pitanje spremnost širenja politike mira“!?

izetbegović
Foto: Tanjug, arhiva

Najava premijera Srbije kako će srpska vlada prisustvovati obeležavanju Dana RS dovodi u pitanje spremnost srpske vlasti da sledi politiku mira u regionu.

To je ocenio član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, naglašavajući da je Dan Republike Srpske, 9. januar, proglašen neustavnim, prenosi Hina.

U izjavi koja je objavljena na internet stranicama SDA Izetbegović ističe kako srpski premijer Aleksandar Vučić najavom odlaska u Banjaluku za dve nedelje „pokušava da spoji dijametralno suprotne stavove“.

„Pri tom s jedne strane pokušava da dovede do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike koja je pre četvrt veka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vreme stoji snažno uz (predsednika RS) Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku“, izjavio je Izetbegović.

Vučić je tokom susreta s Dodikom u Beogradu potvrdio kako će 9. januara biti u Banjaluci kada vlasti RS pripremaju veliku proslavu dana tog entiteta uprkos presudi Ustavnog suda BiH koji je taj praznik proglasio neustavnim.

Izetbegović u saopštenju podseća Vučića da je 9. januar predstavljao poziv tadašnjih srpskih političara da se „teritorijalno razgraniče s Muslimanima i Hrvatima“.

Obeležavanje takvog datuma, upozorava Izetbegović Vučića, „nedvosmisleno je vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, glorifikovanje diskriminacije i dominacije naspram građana koji nisu Srbi, ignorisanje presude Ustavnog suda BiH, a time i države Bosne i Hercegovine“.

„Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je ustanovljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine, i obeležavanje datuma uspostavljanja tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine uključuje priznanje i prihvatanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u razdoblju 1992-1995“, izjavio je Izetbegović.

(b92.net)