Ako planirate da kupite auto: Evo koji su najtraženiji polovnjaci u 2016. (PREPORUKA I CENE)

vozila-polovna
Foto: B92.net

Ako se pitate koji su to polovni automobili bili najtraženiji u Srbiji, odgovor je jednostavan – potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju između 2.000 i 3.000 evra. Prema podacima koje je objavio sajt Polovni automobili ubedljivo najveći broj kupaca traži vozila upravo tog cenovnog razreda, ali je i dalje poražavajuće to što su na drugom mestu po interesovanju automobili čija je cena između 1.000 i 1.500 evra.

Na trećem mestu po interesovanju je grupa vozila koja koštaju između 4.000 i 5.000 evra.

Kao i svake godine, sajt www.polovniautomobili.com izvršio je detaljnu analizu tržišta automobila u Srbiji na osnovu svojih podataka. Cena je i dalje najvažniji faktor koji utiče na izbor automobila – ljudi uglavnom voze polovne automobile koje mogu da priušte, a u manjoj meri one koje žele.
Ovde treba napomenuti da je reč o statistici najtraženijih automobila, odnosno onih za koje su se potencijalni kupci najviše interesovali, što ne znači nužno da su ta vozila bila i najprodavanija.
Nakon novca potrebnog za nabavku samog automobila, presudnu ulogu prilikom odabira, igraju cena registracije i troškovi održavanja.
Kao što je navedeno, najtraženija vozila su ona iz cenovnog ranga između 2.000 i 3.000 evra. Nakon ove najbrojnije grupe dolazi kupci koji nažalost nisu u mogućnosti da sebi priušte automobil van okvira 1.000 do 1.500 evra. Grupa kupaca koja se najčešće opredeljuje za automobile vrednosti između 4.000 i 5.000 evra je tek na trećem mestu.

Ipak, barem statistički gledano, situacija je za nijansu povoljnija u odnosu na 2015. godinu, kada su najtraženiji polovni automobili u Srbiji bili oni do 2.000 evra, dok su drugom mestu po tražnji bila vozila čija je cena do 1.000 evra, a na trećem automobili koji koštaju do 1.500 evra.

Dizelaši uglavnom prvi izbor, benzinci još uvek nepopularni

Kada je tip goriva u pitanju, dizelaši su i ove godine daleko najtraženiji. Čak 60% kupaca interesuje se isključivo za automobile sa dizel motorom.
Tražnja za benzincima čini 11%, dok se za kombinaciju benzina i gasa (TNG) odlučuje 14% kupaca. Za preostalih 15% vozača tip goriva nije presudan faktor.

I dalje se više kupuju stariji polovni automobili

cene-vozil-
Foto: B92.net

Svega 9% vozača zainteresovano je, odnosno mogu da priušte, vozila koja su mlađa od 6 godina, 37% njih opredeljuje se za automobile koji nisu stariji od 2005. godišta, a 36% za sebe razmatra automobile između 2000. i 2005. godišta, dok se 18% vozača u Srbiji interesuje za vozila koja su proizvedena devedesetih.

Još uvek malo interesovanje za vozila preko 2000 kubika

Kao i ranijih godina, polovni automobili sa motorima preko 2.000 kubnih centimetara radne zapremine slabije se traže, najviše zbog tehnički zastarelih propisa na osnovu kojih se formira cena registracije.

Svega 14% vozača u Srbiji zainteresovano je za takve „luksuzne“ automobile.

Hečbek karoserije postale najpopularnije

Tražnja za hečbek vozilima dominira, sa učešćem od 33% interesovanja. Do 2016. godine, limuzine su bile najtraženije, ali sada su na drugom mestu sa 28%.
Karavani su se tražili u 18% slučajeva, monovolumeni su na četvrtom mestu sa 8%, SUV i terenska vozila na petom sa 6% opšte potražnje, a kupei, kabrioleti i pik-ap vozila zajedno jedva uspevaju da premaše 5%.
Automobile sa 4 i 5 vrata traži 79% kupaca, dok se vozila sa 2 i 3 vrata traže u samo 21% slučajeva.

Najtraženije marke i modeli

vozila-modeli
Foto: B92.net

Najslađe smo naravno ostavili za kraj! Svi vole da vide kako se kotiraju njihovi ljubimci, ali moraćemo da razočaramo sve one koji nisu obožavaoci nemačkih automobila. Iz godine u godinu, Volkswagen, Opel, Audi i BMW važe za brendove za kojima vlada najveće interesovanje. FIAT i Renault brane čast ostalih evropskih proizvođača.

Zanimljivo je primetiti da pojedini okruzi ne prate nužno ovakav redosled, tako da Beograđani ipak najviše vole BMW, Mercedes i Audi, dok, na primer, u Moravičkom i Šumadijskom okrugu potpuno dominira Mazda.
Na kraju, izdvajamo primere nekih od traženijih polovnih modela, sa svojim vrlinama i manama.

VW Golf IV (1997-2003)

vozil
Foto: B92.net

Prednosti – Lako se prodaje i dobro drži cenu. Dizelaši vrlo malo troše, pružaju odlične performanse, izdržljivi su i generalno pouzdani, mada nisu imuni na skupe kvarove. Robustan. Delovi se lako nalaze. Kvalitet materijala, izrada i zvučna izolacija na premijum nivou.

Mane – Benzinci od 1.4 i 1.6 litara tromi i troše mnogo goriva. “Kvarljivi” podizači stakala, ECU, izduvni sistem, turbina, dizne, protokomer, lambda sonda… Nedovoljno mesta u kabini, naročito na zadnjoj klupi. Održavanje skuplje nego što mnogi misle. Mogući skupi kvarovi kod dizelaša lako pojedu svu uštedu.

Ford Focus (1998-2004)

vozila
Foto: B92.net

Prednosti – Ubedljivo najupravljiviji u klasi, mada nema sportski imidž. Delovi i održavanje nisu toliko skupi koliko se generalno misli. Udoban i izuzetno pouzdan. Prostrana kabina. Najviše se preporučuje 1.8 TDDI motor (nema plivajući zamajac), retko pravi probleme i vrlo je ekonomičan.

Mane – Nešto tvrđe oslanjanje. Nepregledan, naročito pri vožnji unazad. Kod pojedinih dizel verzija mogući skupi kvarovi, pa se treba čuvati lošeg goriva. Pre kupovine ga treba dobro proveriti, pošto troškovi popravke mogu da budu visoki. Nedostatak kvalitetnih servisa.

Škoda Octavia II (2004-2013)

vozila
Foto: B92.net

Prednosti – Prostor na zadnjim sedištima i u prtljažniku (kod limuzine čak 560 litara, a mogu i da se obore nasloni zadnje klupe). Štedljivi i dugovečni dizelaši 1.9 TDI i 2.0 TDI od 105 KS od 140 KS. Važi za pouzdan auto. Kvalitetni materijali u enterijeru, mada ima izuzetaka. Dobro drži vrednost, pošto se smatra pristupačnim VW-om (bazirana na Golfu „petici“). Siguran na putu.

 

Mane – Održavanje nije toliko jeftino koliko mnogi očekuju. U skuplje kvarove spadaju plivajući zamajac i EGR ventil. Benzinci nisu štedljivi, ali odlično rade na plin. Bučni dizelaši. Slaba preglednost unazad. Kvare se podizači stakala i kompresor klima uređaja. Često magljenje farova. Pojava neprijatnih zvukova u kabini.

FIAT Punto II (1999-2010)

vozila
Foto: B92.net

Prednosti– Jeftin. Majstori i delovi (novi i polovni) se lako nalaze. Održavanje nije skupo. Mala potrošnja goriva, naročito kod dizelaša. Odličan za grad, pregledan, lak za parkiranje, a ipak ima dovoljno mesta za vozača i suvozača. Odličan odnos uloženo-dobijeno.

 

Mane – Benzinac od 60 KS suviše slab. Problem prave sitnice oko struje, sijalice, elektro-servo, sajla kvačila, podizači, sajle klimatizacije… Neudoban prilikom dužih putovanja, posebno na zadnjoj klupi. Lošija završna obrada u kabini i zvučna izolacija. Slabe kočnice.

Audi A4 B6/B7 (2000-2008)

vozila
Foto: B92.net

Prednosti– Odlične vozne osobine u kombinaciji sa snažnim i štedljivim TDI motorima. Dobar kvalitet materijala i završna obrada u kabini. Generalno kvalitetna izrada. Odlična antikorozivna zaštita. Atraktivan izgled i imidž doprinose dobrom držanju cene. Udobna i dobro profilisana sedišta.

Mane – Malo prostora pozadi. Pouzdanost pored turbo punjača, EGR ventila i kompresora klima uređaja kvare i „sitnice“ (elektronika, podizači stakala…). Bučni dizelaši. Velika potrošnja kod benzinaca, naročito sa turbo punjačem. Nešto skuplje održavanje, prekidači osetljivi na habanje, udobnost oslanjanja (mišljenja se razlikuju).

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(b92.net/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close