21 GODINU KASNIJE: NATO uranijum masovni ubica srpskog naroda

rs-zrtvama-nato
Foto: Novosti.rs

Prošla je dvadeset jedna godina od NATO bombardovanja Doboja i Ozrena

DOBOJ – Iako je protekla 21 godina od bombardovanja NATO avijacije, dobojsko područje još „vida rane“, a te posledice stanovnici će osećati još dugo u budućnosti.

Mete bombardera Atlantske alijanse od 30. avgusta do 7. septembra 1995. godine bili su vojni objekti na Usori, skladište municije na Barama, prigradskim naseljima jedva dva kilometra udaljena od centra Doboja. Srušeni su do temelja i repetitor Radio Doboja, relejni sistem na brdu Becanj iznad Doboja, skladište VRS u Potočanima, samo par kilometara udaljeno od Doboja. Na Ozrenu je uz ljudske žrtve potpuno razrušen TV repetitor „Kraljica“.

Povodom godišnjice bombardovanja NATO i žrtava prilikom napada na repetitor „Kraljica“, u sredu su porodice pet poginulih pripadnika VRS u tom napadu sa poštovaocima njihovih žrtava izašli na ozrenski vrh da odaju počast i polože vence.

– Prava definicija tih događaja je da se NATO vazdušnom podrškom združenim jedinicama Armije BiH umešao u rat u BiH, svrstavši se na muslimansku stranu. Tri dana kasnije krenuo je frontalni napad na Vozuću i južni deo Ozrena, jedinica Drugog tuzlanskog i Trećeg zeničkog korpusa – rekao je obraćajući se prisutnima predsednik BORS general Milomir Savčić.

Komandant jedne od ozrenskih brigada i odlikovani borac VRS Zoran Blagojević izneo je podatak da je tom prilikom opustošeno 30 srpskih naselja, ubijen 451 srpski borac i civil, a više od tog broja ih je zarobljeno ili nestalo.

Ono što je posebno bolno za porodice žrtava NATO bombardovanja je što niko od počinilaca tog zločina nije odgovarao.

Iako je pre nekoliko godina Tim UN za očuvanje životne sredine tokom istraživanja o prisustvu osiromašenog uranijuma na više lokacija u BiH, zaobišao područje Doboja i Ozrena, u više navrata nakon toga glas upozorenja digli su zdravstveni radnici ovog regiona. Upozoravali su na nagli porast smrtnosti pacijenata i kancerogenih oboljenja u odnosu na predratni period.

ŽRTVE

NA „Kraljici“ su poginuli Slobodan Milotić, Mirko Trivunović, Dragan Savanović, Sreto Kajišarević i Željko Lukić.

(novosti.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close