Vučić: „Važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune“

Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je cilj njegove posete Moskvi da se u razgovorima sa rukovodstvom Ruske Federacije postignu važni i dobri rezultati za građane Srbije i za buduće odnose dve zemlje. Vučić je danas u Moskvi otvorio rusko-srpski biznis forum, na kojem učestvuju predstavnici oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 ruskih.

„Možemo dalje, u još većem procentu, da razvijamo naše trgovinske odnose. Možemo mnogo toga da uradimo na poboljšanju političke saradnje. Rusija se uvek pojavljuje kao jedna od tri najvažnija trgovinska partnera Republike Srbije. Mislimo da ima mnogo prostora za unapređenje naše saradnje u oblasti građevinarstva, poljoprivrede i industrije, razume se, ali i namenske industrije. Mnogo dogovora možemo da postignemo“, rekao je Vučić za Sputnjik.

Srpski premijer je naglasio da je važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da je na takvim temeljima najlakše i najbolje graditi dobre odnose.

„Važno je da se postigne dogovor oko otplate starih dugova prema ‘Gaspromu’ koji imamo zbog neplaćanja gasa u vreme nekih prethodnih vlada“, napomenuo je Vučić.

Podsećajući da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, Vučić je rekao da je cilj da se grade dobri politički odnosi i da je zato važno nastaviti razvijanje takve politike, kao i politike vojne neutralnosti.

„Mislim da je to dobar signal Ruskoj Federaciji da možemo da unapređujemo naše tradicionalno prijateljstvo u interesu oba naroda, u interesu naših građana i mislim da se posebno što je reč o trodnevnoj poseti dovoljno pokazuje koliko su naši odnosi značajni i koliko toga možemo da uradimo u budućnosti“, zaključio je premijer Srbije.

Vučić je juče doputovao u višednevnu posetu ruskoj prestonici tokom koje će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevom, kao i članovima vlade te zemlje.

Kako je ranije najavljeno iz Vlade Srbije, Vučić će prisustvovati otvaranju Srpsko-ruskog poslovnog foruma i posetiti Moskovski međunarodni forum inovativnog razvoja „Otvorene inovacije“. Vučić će imati i niz susreta sa predstavnicima ruskih kompanija, podseća Sputnjik.

(rts.rs)