Vučić o Kosovu: Iako Srbi još nisu spremni, neću popustiti

izbori
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi Kosova, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati

BERN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi Kosova, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.

„Lako je reći – idite i borite se za Kosovo. Međutim to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem – za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh“, objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku „Blik“.

Predsednik Srbije je podvukao da će, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt večno trajati, a to škodi obema stranama.

Podsećajući da je bio najmlađi poslanik, nakon toga najmlađi ministar i premijer i sada najmlađi predsednik, ocenio je da je najbolji čovek za taj zadatak jer nema više nikakvih ličnih ambicija.

Istakao je da bi bilo bolje danas pronaći rešenje nego za 100 godina, jer se jednom konflikt mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa.

„Znam da Albanci i Srbi u Ssvajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini“, ukazao je Vučić.

Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi sa Rusijom.

„Sve dugo, što se iznosi protiv nas, služi samo vršenju pritiska u vezi ova dva pitanja“, uveren je on.

Na pitanje da li se to odnosi i na kritike vezane za nedostatak slobode štampe i nezavisnosti pravosuđa, Vučić je odgovorio da nije isključivo to, dodajući da postoje problemi u srpskom pravosuđu, ali ne zbog nedostatka nezavisnosti, već zbog neefikasnosti pravosuđa.

Kada je reč o izjavi premijerke Ane Brnabić, da se Srbija već odlučila između Rusije i EU, Vučić je kazao da ne zna da li je to rekla, ali da je Srbija odavno donela svoju odluku, a ona nas vodi u EU.

„Međutim još nismo članica i moj zadatak je da negujemo što bolje odnose sa Rusijom“, objasnio je on.

Ukazao je da Srbija nikada nije priznala Krim kao deo Rusije i da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već naša vojna saradnja sa Rusima, pri čemu imamo četiri puta više vojnih vežbi sa NATO ili američkom vojskom nego sa ruskom.

Kada je reč o izbeglicama Vučić je kazao da je danas stanje u Srbiji mnogo bolje, dodajući da Srbija nikada nije bila ta koja se glasno žalila čak i kada je najveći broj izbeglica prolazio kroz našu zemlju.

„Mi znamo šta znače izbeglice. Tokom rata u Jugoslaviji 30 pripadnika moje porodice je pobeglo u Srbiju“, kazao je predsednik.

On je najavio da će se Srbija, bude li se ponovio izbeglički talas iz 2015.isto ponašati, i zasigurno neće podizati ograde.

Odbacio je da namerava da u zemlji uvede diktaturu i autoritarno vlada, istakavši da je u demokratiji treba prihvatati i poraze, što je on, kako je dodao, uvek činio.

Upitan koliko namerava da ostane na vlasti rekao je da nema sumnje da bi i na sledećim izborima pobedio, ali da se možda neće kandidovati.

„U narednih pet godina imamo dosta posla, a onda nastupa vreme da neko drugi preuzme taj posao. Onda možete svi, koji ste skeptični, reći da ste pogrešili“, poručio je Vučić.

Na opasku da u Bosni ne veruju da je čovek pomirenja, rekao je da je, prema istraživanjima u toj zemlji, pored Vladimira Putina najomiljeniji strani političar, kao i da ne krije svoju prošlost.

„Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju“, objasnio je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da se stidi, ali da analizira svoje greške, i da je i dalje ponosan Srbim, ali da danas zna da se život ne sastoji od toga da posedujete neki kamen, već da treba poboljšati svakodnevnicu građana.

SRBI SA KIM PODRŽAVAJU VUČIĆEVU INICIJATIVU O DIJALOGU

POTPREDSEDNIK kosovske vlade u tehničkom mandatu Branimir Stojanović kaže da Srbi sa KIM podržavaju inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu, jer su, kako kaže, svesni okolnosti u kojima žive.

„Trpeli smo u prošlosti, a posledice osećamo i danas zbog populističkih odluka, izjava, zbog licemerja mnogih koji su u prošlosti upravljali Srbijom, a danas bi da drže lekcije o patriotizmu“, rekao je Stojanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Stojanović poručuje da Srbi imaju potpuno poverenje u predsednika Srbije Vučića i inicijativu za dijalog, jer znaju da je i do sada donosio odluke vodeći računa pre svega o običnom čoveku, a ne političkim poenima.

Srbi na KiM su, dodaje, preživeli, i danas žive, pre svega od podrške Vlade Srbije, izrazivši uverenje da i ubuduće neće biti uskraćeni za tu podršku.

Navodi da su Srbi na KiM spremni da i dalje sa Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem „koračaju hrabro napred, da bi naša deca mogla slobodno i pristojno da žive, ne bojeći se svaki put kada krenu kod komšije (Albanca) u prodavnicu, na fudbalsku utakmicu ili bilo gde drugo“.

„Potpuno smo posvećeni i opredeljni da ostanemo u svojim domovima, da očuvamo srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji i obezbedimo bolje uslove za život generacijama koje dolaze posle nas“ poručio je Stojanović.

(Novosti.rs)

1 komentar na Vučić o Kosovu: Iako Srbi još nisu spremni, neću popustiti

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close