Vojska SAD zabrinuta: Rusija bi mogla da preseče podvodne kablove

ruska-podmornica

Vojska SAD i obaveštajna zajednica sve više su zabrinute da Rusija tokom diplomatske krize može namerno da ošteti podvodne kablove, čime bi došlo do velikog ekonomskog haosa jer se tim putem obavljaju transakcije vredne oko 6,5 biliona funti.

Prema pisanju Njujork tajmsa, špijuni SAD su primetili da se ruske podmornice i špijunski brodovi ponašaju sumnjivo u blizini kablova u Severnom moru, severoistočnoj Aziji i blizu američke obale.

Američki dnevnik tvrdi da je više od 12 zvaničnika potvrdilo da ovo pitanje izaziva interesovanje američkog ministarstva odbrane.

Komandir Vilijam Marks, portparol američke mornarice, kaže da bi bio zabrinut kada bi čuo da se bilo koja zemlja poigrava sa komunikacionim kablovima.

„Međutim, zbog prirode tajnosti podvodnih operacija, ne mogu da govorim o detaljima“, rekao je Marks.

Kontraadmiral Frederik Rog, komandir Pacifičke podmorničke flote, navodi da je svakog dana zabrinut za ono što Rusi možda rade.

Supertiha podmornica američke mornarice, nazvana po nekadašnjem predsedniku Džimiju Karteru, kako se navodi, mogla bi da prisluškuje komunikacije koje idu kroz podvodne kablove.

Majkl Sikris, istraživač koji je proučavao bezbednost podvodnik kablova, ukazuje da je rizik veći samim tim što bilo koja zemlja može da izazove štetu sistemu, radeći to potpuno tajno, bez ratnog broda sa opremom za presecanje kablova.

„Kablovi se oštećuju stalno – to mogu uraditi sidra na brodovima, ili prirodne nepogode“, navodi Sikris.

Podvodnim kablovima se svakog dana obavljaju poslovi i transakcije vredne oko 6,5 biliona funti, što je oko 10 biliona dolara.

Presek kablova, međutim, mogao bi da izazove ekonomski haos zbog zavisnosti Istoka od Zapada, pre svega na internetu.

(rts.rs)