Vojna parada 20. oktobra, među gostima i Medvedev?

vojna-parada
Foto: Novosti.rs

Dan oslobođenja Beograda biće obeležen uz defile vojske i promociju oružja. Biće predstavljeni novi ruski helikopteri, pešadijsko naoružanje, rakete, oklopna vozila…

DAN oslobođenja Beograda 20. oktobar biće obeležen vojnom paradom – nezvanično saznaju „Novosti“ u Vladi Srbije. Tačan scenario proslave još nije utvrđen, ali je izvesno da će u svečanom defileu država predstaviti svoje oružane snage i novo naoružanje. Počasni gost na paradi mogao bi da bude i predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev, koji bi tih dana trebalo da bude u Beogradu.

 

Prema saznanjima „Novosti“, Vojska Srbije još nije dobila naređenje o pripremama za ceremoniju. Precizan plan biće napravljen kada bude usaglašen scenario obeležavanja praznika. Postoji mogućnost da 72. godišnjica oslobođenja prestonice od fašizma bude obeležena na nešto nižem nivou – vojnim defileom ili smotrom jedinica. Nije, međutim, isključena ni mogućnost da se po uzoru na paradu „Korak pobednika“, održanu 16. oktobra 2014. godine, održi i prikaz celokupne vojne moći Srbije.

Na paradi će biti promovisani novi ruski helikopteri Vojske Srbije, pešadijsko naoružanje, rakete i program vozila i artiljerijskih sistema koje proizvodi državno preduzeće „Jugoimport SDPR“. Premijeru će imati oklopna vozila koja su nedavno ušla u serijsku proizvodnju – „lazar 3“. Javnosti će biti predstavljena haubica „nora“, koja ulazi u naoružanje Vojske Srbije i koja je tražena na svetskim tržištima.

Ukoliko se finalizuju razgovori sa Ruskom Federacijom o nabavci savremenog naoružanja i vojne opreme, parada će biti prilika za predstavljanje sistema koji će ući u našu vojsku.

Tradicija održavanja vojnih defilea u Beogradu prekinuta je 1985. godine, kada je održana velika prvomajska parada kod današnjeg Doma Narodne skupštine. Praksa da se državni praznici obeležavaju marševskim korakom i defileom naoružanja nastavljena je 2014. godine, svečanošću „Korak pobednika“ ispred Palate „Srbija“ na Novom Beogradu. Glavni gost na obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i veka od početka Prvog svetskog rata bio je predsednik Rusije Vladimir Putin, a svečanom maršu je prisustvovalo više desetina hiljada Beograđana.

Na paradi „Korak pobednika“ učestvovalo je 4.500 pripadnika Vojske Srbije, koji su marširali u više od 20 podešelona Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i PVO i Rečne flotile. Učestvovali su gardisti, padobranci, specijalci… Parada je završena letom akro-grupe ruskih oružanih snaga „Striži“.

SVEČANO

DA će ovogodišnji Dan oslobođenja prestonice biti obeležen svečanije nego inače i u znaku Vojske Srbije, najavio je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

– Građani će uskoro moći da vide proizvode naše domaće industrije. Oni će na naš ponos prvi put biti predstavljeni najverovatnije 20. oktobra. Reč je o „lazaru 3“, „norama“ i drugim sredstvima. Srbija više nikada neće biti slaba kakva je bila – rekao je Vučić, gostujući na javnom servisu RTS.

(novosti.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close