UPOZORENJA: Evo gde je sve u Evropi registrovan virus Zika

moskito
Foto: Tanjug/AP

Virus Zika, potvrđen kod jednog muškarca iz Danske koji je boravio u Meksiku i Brazilu, nije prvi takav slučaj u Evropi.

Rom Žan iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu kaže da su potvrđeni slučajevi ovog oboljenja i u Nemačkoj i Britaniji.

 

Sara Rorbeker iz Švedske agencije za javno zdravlje navela je da je slučaj Zika potvrđen i u Švedskoj prošlog leta u julu, kod pacijentkinje koja je bila u kontakt sa virusom na putovanju, ali da se ništa dramatično tim povodom nije desilo.

Zemlje Evropske unije nemaju obavezu da prijave slučaje oboljevanja od virusa Zika, navodi AP.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije upozorila da bi opasni virus Zika mogao da se proširi u brojnim zemljama i da će najverovatnije doći do širenja virusa u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea.

Za ovaj virus koji prenose komarci ne postoji lek, a infekcija izaziva simptome poput temperature, konjuktivitisa i glavobolje.

Virus je najopasniji za trudnice, jer utiče na plod, a deca se rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravstva pojedinih zemalja su savetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odlože.

Zika registrovan i u Švajcarskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji

Švajcarska se danas pridružila sve većem broju evropskih zemalja kod čijih turista je u povratku iz Latinske Amerike ustanovljen virus Zika.

Švajcarski federalni zavod za javno zdravlje objavio je danas da je virus dijagnostifikovan kod dvoje Švajcaraca koji su se vratili sa Haitija i iz Kolumbije, ali da nije bilo potrebe za bolničkim liječenjem.

Danska državna televizija prethodno je javila da je danskom turisti po povratku sa putovanja iz Centralne i Južne Amerike dijagnostikovan ovaj virus i da se prema navodima iz bolnice, očekuje potpuni oporavak ovog pacijenta.

Velika Britanija je još prošle godine prijavila pet slučajeva virusa Zika registrovanih kod putnika koji su se vratili iz Južne Amerike, dok je Holandija potvrdila 10 slučajeva, takođe kod ljudi koji su se vratili iz ovog regiona.

Virus je prvi put prijavljen u Africi, Aziji i na Pacifiku prije nego što se pojavio u Južnoj Americi, gđe se povezuje se povećanjem broja novorođenčadi oboljele od mikrocefalije, naročito u Brazilu.

moskito1
Foto: Reuters

Oko 20 karipskih zemalja i država Latinske Amerike zahvaćeno je ovim virusom.

Virus je dijagnostifikovan i kod putnika-povratnika u saveznim američkim državama Florida, Havaji i NJujork. /kraj/bim

(blic.rs)

Close