U PODGORICI HAOS Policija suzavcem i šok bombama razbila demonstracije, 47 povređeno

Podgorica

Mirni skup oko 20.000 građana Crne Gore na trgu Republike u Podgorici koji je počeo oko 19 sati a potom nastavljen ispred skupštinskog zdanja nekoliko sati kasnije pretvorio se u pravo ratno poprište

Podgorica- Mirni skup oko 20.000 građana Crne Gore na trgu Republike u Podgorici koji je počeo oko 19 sati a potom nastavljen ispred skupštinskog zdanja nekoliko sati kasnije pretvorio se u pravo ratno poprište! U sukobu demonstranata i policije ima povređenih (20 policajaca od kojih jedan teže jer mu je pokidana tetiva i 27 građana uglavnom zbog upotrebe hemijskih sredstava).

Neredima je prethodio zahtev predstavnika DF da njihovi poslanici uđu u parlament i sačekaju predsednika Ranka Krivokapića kako bi poveli dijalog o formiranju prelazne vlade, što je jedan od zahteva DF. Međutim, policija nije dozvolila da oni uđu na glavna vrata, nakon čega je jedan broj demonstranata pokušao to da uradi na silu. Iz mase su potom poletele kamenice, flaše, petarde i baklje, čuli su se čak i pucnji, nakon čega je policija oko 22 sata odgovorila i rasterala protestante suzavcima i šok bombama. Ceo centar grada i nekoliko sporednih ulica bili su u dimu, a u opštoj pometnji ljudi su bežali ne znajući kuda, da bi najgore prošli oni koji su se zatekli na mostu Blaža Jovanovića gde su dočekani novim suzavcima i šok bombama. Čak ni novinari i televizijske ekipe nisu bili pošteđeni jer su i na njih takođe bačeni suzavci.

Ranko Krivokapić je za danas zakazao proširenu sednicu kolegijuma skupštine na kojoj je pozive uputio predstavnicima DF i ostatka opozicij.

– Mora se doći u Skupštinu i razgovarati, rekao je sinoć Krivokapić.

Vlada Crne Gore je na svom zvaničnom Tviter nalogu saopštila da su „demonstranti brutalno napali policiju“, dok su reakcije druge strane, takve da je policija prekoračila svoja ovlašćenja.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović odali su priznanje pripadnicima policije koji su, kako rekoše na konferenciji za novinare, odbranili ustavni poredak države i integritet Skupštine Crne Gore“.

– Ključni politički zahtev da uđu poslanici u parlament bio je zadovoljen na jednom od ulaza crnogorske Skupštine. Posle toga usledile su kamenice, molotovljev koktel i rušenje ograde, nakon čega je policija reagovala kako bi zaštitili državnu imovinu. I ceo sat i po posle tog događaja pojedinci su pružali otpor policiji koja je morala reagovati.

– Pojedinci su pokušali čak i da uđu u zgradu Vlade Crne Gore, kao i u njenu staru zgradu, ali su u tome osujećeni. Od istih tih izgrednika nešto ranije kamenovana je albanska ambasada, rekao je Stojanović.-Na kamionu koji je bio parkiran ispred zgrade skupštine nalazile su se motke, kamenice i bezbol palice!

Prevrnuti kontejneri, polomljena ograda, dim, suzavac, zaglušujuće sirene policijskih i vozila Hitne pomoći ostavili su mučnu sliku glavnog grada Crne Gore.

A oko 19 sati ništa nije nagoveštavalo ovakav epilog, jer masa sveta koja se okupila na trgu Republike mirno je prošetala do zgrade parlamenta, kada je Predrag Bulatović, jedan od čelnika DF saopštio narodu da je Krivokapić spreman da sa njima razgovara o prelaznoj vladi. Samo nekoliko trenutak ranije Andrija Mandić, pozvao je policajce da poslanicima dozvole da uđu u zgradu parlamenta što ovi nisu prihvatili. Usledio je kontakt sa Krivokapićem koji je predložio da prisutni poslanici uđu na službeni ulaz što su oni odbili.

-Hoćemo na glavni ulaz da uđemo pred očima naroda. Ne prihvatamo ništa drugo, kazao je Preedrag Bulatović, jedan od čelnika DF. -Nema povlačenja. Mi branimo Crnu Goru od režima Mila Đukanovića.

Okupljeni narod neprekidno je pozivao policiju da im se priključi skandirajući „bacite štitove“. Okupljeni građani sa liderima Demokratskog fronta čekali su ispunjenje zahteva -pad vlade Mila Đukanovića, formiranje nove prelazne koja bi stvorila uslove za nove izbore. Demonstranti su sa crnogorskim, srpskim, bošnjačkim i stranačkim zastavama uzvikivali „Milo lopove“ i „Gotov je“ a pevali su „Policijo naša mila, ne slušajte više Mila!“

MANDIĆ PRIVEDEN

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić priveden je oko 22 i 45 sati u podgoričkom restoranu „Kristal“ dok je sedeo sa svojim prijateljima. Ispred Centra bezbednosti okupili su se njegove kolege iz fronta koji od nadležnih očekuju objašnjenje ovakvog postupka.

Policija je privela i Slavena Radunovića, takođe funkcionera DF.

SUZAVAC KOD HRAMA

U jurnjavi za demonstrantima policija je bacala suzavac i u drugim delovima Podgorice, pa i kod hrama Hristovog Vaskrsenja. Ova svetinja takođe se našla u dimu suzavaca i šok bombi.

(novosti.rs)