Ruske kompanije koje planiraju da se vrate na globalno tržište obveznica čeka topla dobrodošlica investitora!

Ruske kompanije
Foto: Thinkstock.com

Ruske kompanije koje planiraju da se vrate na globalno tržište obveznica u 2016. nakon dugog odsustva mogle bi da naiđu na toplu dobrodošlicu investitora.

Investitori koji žele da ulažu u hartije od vrednosti firmi sa tržišta u usponu isčekuju povratak Rusa, javlja Rojters.

Niz kompanija, uključujući Lukoil, Aeroflot i Sistemu, sastaje se u Londonu sa investitorima, u organizaciji banke UBS i Moskovske berze na čelu sa njenim predsednikom Aleksejem Kudrinom, bivšim ruskim ministrom finansija.

Ruske kompanije su se od početka godine u inostranstvu zadužile za manje od tri milijarde dolara, drastično manje u odnosu na 60 milijardi, koliko su u proseku godišnje pozajmljivale pre 2014.

„Banka Amerike Meril Linč“ (BAML) očekuje da će kompanije iduće godine početi da emituju veći obim hartija od vrednosti, ukupno 10 do 15 milijardi dolara, što je i dalje dosta manje u odnosu na raniji prosek.

Analitičar Sberbanke Aleksej Bulgakov predviđa da će ruske kompanije u 2016. emitovati obveznice vredne 11 do 12 milijardi dolara.

Do pada zaduživanja mahom je došlo zbog sankcija zapada Moskvi koje sprečavaju investitore da kupuju nove obveznice firmi koje su na „crnoj listi“ zbog navodne povezanosti sa ulogom Moskve u krizi u Ukrajini, navodi Rojters.

Recesija i niske cene nafte takođe znače da je ruskim kompanijama potrebno manje novca.

Manji broj ruskih firmi koje nisu pogođene sankcijama i koje su se vratile na tržište duga, uključujući Norilsk nikel i Gasprom, zabeležio je veliku tražnju obveznica.

Čeličana Evras uskoro planira da ponudi obveznice vredne 500 miliona dolara, a investitori veruju da će tražnja za tim hartijama biti velika.

„Tržište je otvoreno za Ruse. Novac traži dobre prilike. Ako ruske firme koje solidno posluju izađu na tržište, one će naći kupce za svoje hartije“, rekao je Marselo Asalin, predsednik sektora za dug zemalja u usponu u kompaniji NN investor partners.

Asalin je dodao da znaci popravljanja odnosa između Rusije i zapada, kao zajednički cilj borbe protiv Islamske države u Siriji, smanjuju zabrinutost među investitorima u pogledu rizika da će sankcije Moskvi biti produžene.

(b92.net)