„Tornado“dobio dozvolu da obara ruske avione iznad Iraka

Tornado

Pilotima zemalja NATO-a, uključujući britanske koji lete na višenamenskim lovcima „Tornado“, dozvoljeno je da napadaju ruske vojne avione u vazdušnom prostoru Iraka

Pilotima zemalja NATO-a, uključujući britanske koji lete na višenamenskim lovcima „Tornado“, dozvoljeno je da napadaju ruske vojne avione u vazdušnom prostoru Iraka, ako njihovi životi budu dovedeni u pitanje, piše Daily Star Sunday, pozivajući se na sopstvene izvore u vojnom resoru Ujedinjenog Kraljevstva.

Pilotima Ratnog vazduhoplovstava Belike Britanije naređeno je da na sve moguće načine izbegavaju kontakt sa ruskim lovcima, navodi list.

„Avioni ‘Tornado’ kraljevske avijacije biće ojačani raketama klase ‘vazduh-vazduh’. Dobili su odobrenje da napadaju neprijateljski raspoložene ruske avione“, tvrdi autor članka.

„Ovaj korak je bio preduzet nakon što su britanski ministari upozorili da je situacija na Bliskom istoku „postala mnogo opasnija“, zbog akcija Rusije“, kaže se u člamku.

Prema rečima jednog od izvora lista, „kada avioni lete supersoničnom brzinom „može doći do sudara ili ruski avion može biti greškom oboren“.

(novosti.rs)