TAČI POSLE 5 MINUTA PREKRŠIO DOGOVOR: Vučić tražio momentalnu osudu od Mogerinijeve

vučić-eu
Foto: Tanjug

Tači je rekao da je Srbiji stavljeno do znanja da će Priština odgovarati na, kako navodi, provokacije kao što je voz

Premijer Aleksandar Vučić tražio je od Federike Mogerini da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane, a ako se to ne dogodi, to će biti jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da žele po svaku cenu da ugroze krhki mir i stabilnost, nezvanično saznaje RTS.

U Briselu je sinoć, na sastanku delegacija Beograda i Prištine dogovoreno da se spuste tenzije i da se dijalog nastavi, kao i da se obe strane fokusiraju na posao koji predstoji. To je nakon sastanka saopštila visoka predstavnica EU.

U tom duhu predsednik Vlade Srbije izjavio je da je uz podršku Unije dijalog nastavljen i da će Beograd održati reč da se spusti lopta i da smatra da se stvari koje su se dešavale više neće ponavljati.

02-mogerini
Foto: Novosti.rs

Izjave zvaničnika Prištine međutim bile su u drugačijem tonu, slične onima koje su se mogle čuti prethodnih nedelja. Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je Srbiji stavljeno do znanja da će Priština odgovarati na, kako navodi, provokacije kao što je voz.

Kako RTS nezvanično saznaje, premijer Vučić tražio je od Mogerinijeve da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane, a ako se to ne dogodi, to će biti jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da žele po svaku cenu da ugroze krhki mir i stabilnst.

tači
Foto: AP/Tanjug

U novoj izjavi koju je jutros prenela potparolka Evropske komisije Maja Kocijančič, visoka predstavnica Federika Mogerini zahvalila se još jednom Beogradu i Prištini na konstruktivnom dijalogu tokom jučerašnjeg sastanka i naglasila da je važno i ubuduće zadržati njegov format.

Mogerini je saopštila da žali što u izjavama posle sastanka nisu svi poštovali dogovor da se tenzije ostave po strani i ne komentarišu detalji diskusije.

Visoka predstavnica još jednom je pozvala obe strane na uzdržavanje i poštovanje jučerašnjeg dogovora.

 

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs/Tanjug)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close