Sutra slavimo Miholjdan: Posle ovog praznika nastupa prava jesen!

sveti-kirjak
Foto: Wikipedia

Vuk Karadžić je u svom „Riječniku“ tvrdio da je današnji praznik primljen pod uticajem katoličke crkve

Srbi sutra slave Miholjdan iako se konkretno 12. oktobar ne vezuje ni za jednog pravoslavnog sveca koji se naziva Mihailo.

Nije poznato kada je tačno u srpskom narodu i srpskoj crkvi počeo da se 12. oktobar slavi kao Miholjdan.

Mile Nedeljković u knjizi “Srpski običajni kalendar” navodi da se “Miholjdan ne može pouzdano vezati ni za jednog svetog arhangela Mihaila, koga na današnji datum u stvari proslavljaju katolici“.

Vuk Karadžić je u svom “Riječniku” tvrdio da je Miholjdan ustvari primljen pod uticajem katoličke crkve, koja je naročito imala snažno delovanje na Srbe koji su od Turaka izbegli u Austro-Ugarsku, te da je prećutno i Srpska pravoslavna crkva prihvatila ovaj običaj.

I mnogi drugi pisci tvrde da je Miholjdan nešto što su Srbi prihvatili od katolika, iako se u pravoslavnoj veri arhangel Mihailo obeležava 20. novembra i taj dan je poznat kao Aranđelovdan.

Za pravoslavne vernike širom sveta sutra je sveti Kirjak Otšelnik, poznat i kao sveti Kirjak Anahoret, hrišćanski prosvetitelj.

Rođen je 448. godine u Korintu, a poreklom je iz Grčke, zbog čega ga upravo u toj zemlji slave kao znajačajan praznik.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve sutrašnji dan je upisan ovako: Sveti Kirjak Otšelnik / Miholjdan.

Pominjanje reči “Miholjdan” u SPC objašnjavaju time da se na sutrašnji dan treba prisećati i svetog Arhangela Mihaila i njegovih podviga, od kojih je naročito značajan taj što je od Lucifera (đavola) spasavao sve one duše koje su otpale od Boga i vraćao ih na pravi put.

 

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close