Sutra je veliki srpski praznik! Čim se probudite, uradite ovu stvar i izbeći ćete svaku nesreću u životu!

molitva-sveća
Foto: pixabay.com

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Sveti Evplo je bio đakon u Katani Sicilijskoj. Car Dioklecijan poslao u Siciliju vojvodu Pentagura, da uništi hrišćane, ako ih tamo nađe.

Pentagur međutim nije našao nijednog hrišćanina, jer ono malo što ih je bilo kkrilo se od gonitelja i nisu se oglašavali. Tada je neko optužio Evpla svetoga, kako ide s nekom knjigom kod tajnih hrišćana, i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje.

Pošto su ga izveli na sud za kratko vreme, obesili mu tu knjigu o vrat i odveli u tamnicu.

Posle 7 dana tamnovanja i gladovanja odveden je ba mučenje. Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evpl rugajući se reče sudiji mučitelju: „bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge jer su ove kao igračka.“

Najzad, izveli su Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao iz njega narodu dugo. Mnogi su se tada preobratili u hrišaćnstvo, a sveti Evplo je posečen 304 god. i preselio se u carstvo nebesko.

Čudotvorne mošti mu leže u jednom selu blizu Napulja zvanom Vico della Batonia.

Tropar (glas 4):

„Mučenik Tvoj Gospode, Evplo, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.“

Predanje kaže da ujutru čim ustanu, žene moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći, kako bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

(BKTVNews)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close