Stigla zvanična potvrda: Ptičiji grip na području Zrenjanina

ptičiji-grip
Foto Tanjug

Uprava za veterinu prijavila je danas pojavu „avijarne influence“ kod divljih ptica na dve lokacije na području Zrenjanina u Srednjobanatskom upravnom okrugu

Uprava za veterinu prijavila je danas pojavu „avijarne influence“ kod divljih ptica na dve lokacije na području Zrenjanina u Srednjobanatskom upravnom okrugu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.Zaraženo područje proglašeno je na osnovu laboratorijskih rezultata uzoraka uginulih labudova, i to u poluprečniku od najmanje tri kilometara od žarišta.

Proglašen je i prostor ugroženog područja u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od mesta nalaska uginulih labudova.

Kako se navodi u saopštenju, donetim rešenjem o proglašenju avijarne ifluence naložene su propisane mere u cilju sprečavanja bolesti i njenog širenja.

Na celokupnim zaraženim i ugroženim područjima, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.

Apeluje se na vlasnike i držaoce živine zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. ;

U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno većim brojem uginuća, potrebno je blagovremno obavestiti veterinara radi preduzimanja daljih neophodnih mera.

 

(Vesti-info.rs/Beta/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close