SRPSKI RATNIK 21. VEKA: Stiže oprema za elitne vojnike

nemacka-puska
Foto: Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite

U skladu sa bezbednosnim izazovima, već u martu će prvih 1.500 pripadnika Specijalne brigade dobiti najmoderniju opremu

U sklopu najava da će tokom ove godine biti uloženo više novca u sistem odbrane, jedan od najvažnijih razvojnih projekata biće moderna oprema za 3.000 vojnika. Kako smo najavili krajem prošle godine, u skladu sa bezbednosnim izazovima, već u martu će prvih 1.500 pripadnika Vojske Srbije dobiti opremu. Srpski specijalci će prvi zadužiti nove puške, balističku zaštitu, kao i niz sredstava po usvojenom modelu naziva “vojnik 21. veka”.

Kada u martu 1.500 pripadnika Specijalne brigade u Pančevu dobije novu opremu, sa punim pravom moći da kažemo da je to elitna jedinica, a da Vojska Srbije postaje najrespektabilnija vojna sila na Balkanu. Ova elitna jedinica biće snabdevena američkim modularnim puškama kalibra 5,65 i 6,5 milimetara, što je najavljeno još prošlog jula, kada je premijer Aleksandar Vučić posetio dom Specijalne jedinice u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Takođe, za Božić, ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da se, posle opremanja 1.500 vojnika, kreće sa opremanjem još 1.500 vojnika najmodernijom opremom.

– Istu opremu i naoružanje dobiće još jedan kontingent vojnika, tako da do kraja godine imamo oko 3.000 vojnika opremljenih po standardima najjačih armija u svetu – kažu u Ministarstvu odbrane.

vojska-srbije
Specijalci Vojske Srbije. Foto: Vojska Srbije

Osim opremanja specijalaca, do kraja godine u naoružanje treba da uđu top-haubica “nora”, borbeno vozilo “lazar”, a planirano je da se počne i sa modernizacijom četiri vrste oklopnih vozila tipa BOV.

Ipak, ono o čemu se najviše govorilo jeste nabavka 6 “migova 29″ iz Rusije, ali i uvođenje aviona tipa ‘lasta’ i stavljanje u upotrebu kompletnog sastava aviona tipa ‘orao’.

Međutim, pre 10-ak dan ministar Đorđević je boravio u Belorusiji, pa se u pojedinim domaćim medijima pojavila informacija da se sa Belorusijom pregovara o nabavci 12 “migova 29″.

O nabavci novog naoružanja izvesno je biće reči i tokom posete potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, koji u martu dolazi u posetu Beogradu. Podsećamo, tokom boravka premijera Vučića i ministra Đorđevića u Moskvi bilo je najava da će obnova PVO sistema biti druga faza vojnog aranžmana sa Rusijom, započetog donacijom aviona, tenkova i borbenih vozila.

 

(Telegraf.rs/Novosti/Beta)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close