SRBIJA: Služiš vojsku, zaradiš 800 evra

Vojska-rok
Foto: Novosti.rs

Ministarstvo odbrane od decembra planira novi model obuke. Vojni rok biće produžen sa tri na šest meseci, obuka u nekoliko etapa

SLUŽENjE vojnog roka pod oružjem ubuduće će trajati šest umesto tri meseca, saznaju „Novosti“ u Ministarstvu odbrane. Novi model obuke za vojnike počeće da se primenjuje sa upisom decembarske generacije dobrovoljaca, a osim ove, planira se uvođenje još nekih novina, a među njima je i uvećana mesečna nadoknada za buduće rezerviste.

Produženje roka za tri meseca biće, kako su nam potvrdili u Ministarstvu, ponuđeno i septembarskoj klasi devojaka i mladića koji su već u vojsci. Obuka će prema novom sistemu ubuduće biti podeljena u nekoliko etapa.

– Prva – osnovna faza će trajati mesec i po, druga – specijalistička isto toliko – objašnjavaju u Ministartvu odbrane. – Nakon toga, dobrovoljci se upućuju na kolektivnu obuku u jedinice Vojske Srbije koja će trajati do završetka služenja roka, odnosno još tri meseca.

Devojke i mladići koji će biti primljeni u garnizone dobijaće i veće mesečne nadoknade od dosadašnjih. Tako će tokom prva tri meseca obuke zarađivati po 10.500, četvrtog 15.000, petog 20.000 i šestog meseca 25.000 dinara. Tako će za pola godina služenja vojnog roka dobrovoljci ukupno dobiti 91.500 dinara.

– Novi sistem će omogućiti i da deset najboljih polaznika iz svake generacije bude primljeno u profesionalnu vojsku – kažu u Ministarstvu. – Ostali će imati mogućnost da konkurišu za preostala slobodna mesta profesionalnih vojnika, a svi koji odsluže rok dobiće na poklon značku i zahvalnicu Vojske Republike Srbije. Naravno, kao i dosada, tokom obuke će dobrovoljci imati obezbeđeno zdravstveno osiguranje

Ove novine, koje na mala vrata u Srbiju vraćaju služenje vojnog roka slično starom sistemu, trebalo bi da doprinesu kvalitetnijoj pripremi vojnika za izvršavanje namenskih zadataka, ali i podizanju opšteg nivoa operativnih sposobnosti naše vojske.

POVEĆAN ODZIV

TREND velikog odziva za služenje vojske već godinama ne jenjava. Kapacitet po uputnom roku je oko 500 vojnika, a broj prijavljenih kandidata „dobacivao“ je i do 3.000. Iskustva poslednjih godina pokazuju da gotovo 90 odsto onih koji žele svojom voljom u kasarne, očekuju posao profesionalnih vojnika.

(novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close