Srbija otvara dva poglavlja u senci „hrvatske blokade“

Velika-Britanija-Evropska-Unija-
Foto: Tanjug/AP

U Briselu će biti održana međuvladina konferencija na kojoj Srbija treba da otvori dva nova poglavlja, 5 i 25 u pristupnim pregovorima sa EU.

Ta poglavlja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje.

Poglavlje 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, iako se očekivalo, neće biti otvoreno, zbog blokade Hrvatske zbog čega premijer Aleksandar Vučić neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji .

Međuvladina konferencija je organizovana na marginama sastanka Saveta za opšte poslove i trebalo bi da počne u 16.30, nakon čega će biti održana konferencija za novinare, objavljeno je na sajtu Saveta EU.

Pre međuvladine konferencije biće održan sastanak Saveta za stabilizaciju i priduživanje koji prati sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na najvišem političkom nivou.
Očekivalo se da Srbija danas otvori tri poglavlja, poglavlje 5 o javnim nabavkama, poglavlje 25 o nauci i istraživanju, kao i 26 o kulturi i obrazovanju ali je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 zbog čega su premijer i srpska delegacija napustili Brisel.
Za Hrvatsku je sporno da li je Srbija spremna da garantuje obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, dok u pregovaračkom timu Srbije smatraju da su pitanja poput obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina stvar poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima, koje je već otvoreno, a ne poglavlja 26.

Poglavlje 25 bi moglo da se po otvaranju i privremeno zatvori, pošto nema merila za zatvaranje. To ne znači da se na njemu neće raditi jer EU može da poglavlje koje je privremeno zatvoreno ponovo otvori ako neka zemlja u procesu pregovora ne preduzima ono što je obećala.
Srbija je do sada u pregovorima o članstvu u EU koji su počeli u januaru 2014 otvorila četiri od 35 poglavlja, što je, po oceni stručnjaka, spor tempo jer su pripreme počele pre tri godine.
Srbija planira da sva poglavlja otvori do 2018. godine, a da bude spremna za članstvo počev od 2020. godine.
Prva dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom su otvorena u decembru 2015. godine i to poglavlje 32 – finansijska kontrola, i poglavlje 35 o ostalim pitanjima koje se u u slučaju Srbije odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovu.
Dva ključna poglavlja za tok pregovora, poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava i 24 – pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su u julu 2016. godine, nakon kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je postavila više zahteva kao uslov.
U slučaju Srbije poglavlje 35 ima istu težinu, i napredak u postizanju i primeni dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine, poput nedavno postignutih dogovora o pravosuđu i telekomunikacijama, smatra se bitnim elementom za napredovanje u evropskim integracijama.

Pregovori o članstvu Srbije su zvanično otvoreni na međuvladinoj konferenciji 21. januara 2014. godine.
Pre formalnog otvaranja pregovora, u septembru 2013. počeo je skrining, odnosno analiza usklađenosti zakonodavstva Srbije po oblastima sa evropskom pravnom tekovinom. Skrining je završen u martu 2015. godine.

(Beta/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close