„Spoljne granice Šengena u žestokoj krizi“

Šengen viza

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je da strahuje za šengensku zonu i pozvala nordijske države da ojačaju svoje spoljne granice u svetlu izbegličke krize.

„Izazov za nordijski region nije unutrašnji, već činjenica da su spoljne granice Šengena razbijene. Sada moramo da se postaramo da spoljne granice funkcionišu“, rekla je ona dok se Evropa bori sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

Šengen, koji omogućava građanima 26 država, uključujući Norvešku, koja nije članica Evropske unije, da putuju bez pasoša, popušta pod prilivom izbeglica, a Nemačka, Austrija i Slovačka ponovo su uvele kontrole na granici, naveo je AFP.

Solberg, čija je Konzervativna partija u koaliciji sa antimigracionom Partijom progresa, govorila je nakon zajedničkog sastanka sa kolegama iz nordijskih država, čiji je domaćin bila Danska.

Norveška kontroliše spoljnu granicu EU sa Rusijom, koju je do sad ove godine prešlo više od 250 izbeglica iz Sirije.

Švedski premijer iz redova socijaldemokrata Stefan Lofven izavio je da svima koji imaju pravo na azil, on treba da bude dat, dok drugi, koji to pravo nemaju, treba da budu vraćeni nazad.

Njihov danski kolega Lars Loke Rasmusen, liberal, smatra da oni kojima zaštita nije potrebna treba da budu vraćeni, što pre moguće.

Kriza je izazvala neslaganja među nordijskim državama, gde je Stokholm kritikovao Kopenhagen što je propustio neke izbeglice u Švedsku da podnesu zahtev za azil.

Finska je kritikovala Švedsku da je isto uradila, dopuštajući grupi, većinom iračkih izbeglica, da pređu granicu.

(b92)