Slavimo Očeve: Evo šta se valja da deca danas urade tatama!

father
Foto: Pixabay.com

Ovaj praznik uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci ili Očevi spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike

Pravoslavni vernici danas 1. januara obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike.

Na Očeve, deca isto kao na Materice porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočekala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio“ decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

silhouette
Foto: Pixabay.com

Deca čestitaju praznik, a očevi im onda dele slatkiše i poklone i na taj način se „dreše“. Oci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

Svrha obeležavanja ovog praznika je jačanje porodice, sloge u njoj, razumevanja, poštovanja između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom.

 

(stil.kurir.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close