Ruski putnički avion uništen, većina putnika mrtva

avion se srušio

Ruski putnički avion koji se srušio na Sinaju je potpuno uništen, a većina putnika je mrtva, izjavio je predstavnik službe bezbednosti sa lica mesta.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila Hitne pomoći je usmereno na mesto nesreće, kako bi odnela mrtve i ranjene, saopšteno je iz egipatske vlade.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe bezbednosti.

Na severnom Sinaju je već dve godine sedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stonine vojnika i policajaca.

Među 224 osobe koje su bile u avionu, koji je leteo od Šarm el Šika prema Sankt Peterburgum, nalazilo se 17-oro dece, 200 odraslih i sedam članova psoade, prenele su RIA novosti.

Portparol ruske vadzuhoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je jazao za agenciju Interfaks da je avion poleteo u 6.21‚ sat a da je kontakt sa njim izgubljen posle 25 minuta.

Egipatski spasilacki timovi pretražuju mesto pada aviona u oblasti Hašaba, južno od Ariša na Sinaju, saopštilo je egipatsko Minsitarstvo civilnog saobraćaja, prenosi Rojters.

Zvaničnici egipatske kontrole letenja rekli su da je prekinuta komunikacija sa ruskim čarterom koji je leteo na liniji Šarm el-Šeik-Sankt Peterburg.

Zvaničnik ruske federalne vazduhoplovne službe Sergej Izvolski rekao je da je avion na letu 9268 napustio Šarm el-Šeik u 5.51, po lokalnom vremenu i da je komunikacija sa posadom prekinuta iznad Larnake, na Kipru.

“Tada je avion izgubio kontakt i nije ga više bilo na radaru”, rekao je Izvolski, koji je potvrdio da je u avionu bilo 224 putnika i članova posade.

Egipatski premijer Šerif Ismail će povodom nesreće imati sastanak sa nadležnim ministarstvima, saopšteno je iz vlade.

Agencija RIA Novosti je javila da je avion iz flote Kogalimavija i da je leteo za avio prevoznika MetroDžet.

Skaj njuz Arabija je javio da se avion srušio kod El Ariša, na severu Sinajskog poluostrva, a izraelski mediji su naveli da je avion, pre nestanka sa radara, uspostavio kontakt sa turskom kontrolom letenja.

U akciji potrage za srušenim avionom učetvuje i egipatska vojska, navode mediji.

Na Sinajskom poluostrvu je uporište ekstremističke grupe koja je proglasila lojalnost Islamskoj državi, a koja drži veliki deo teritorije u Iraku i Siriji.

(b92.net)