RUSIJA PROTIV OSTATKA SVETA: Uložila veto na francusku rezoluciju o primirju u Siriji!

tan2014
Foto: AP/Tanjug

Rusija je blokirala francuski predlog koji podrazumeva koordinaciju i monitoring situacije u Siriji i aktiviranje prekida neprijateljstva u Alepu

Rusija je uložila veto i blokirala francusku meru u Savetu bezbednosti UN, koje su podržale SAD i Britanija, a koja poziva na obustavu svih vojnih letova nad Alepom u Siriji, javlja Rt.com.

Jedanaest zemalja članica Saveta bezbednosti glasalo je za rezoluciju, dok su dve zemlje, Rusija i Venecuela, glasale protiv, a dve su bile uzdržane, i to Kina i Angola, prenosi AFP.

Moskva je danas po drugi put upotrebila pravo veta da blokira akciju UN u cilju okončanja petogodišnjeg rata u Sriji, koji je odneo 300.000 života, konstatuje francuska agencija.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-mark Ero pozvao je, uoči početka glasanja, Savet bezbednosti Un da preduzme hitnu akciju UN kako bi se Alep spasao od uništenja sirijskom vazdušnom kampanjom uz podršku Rusije.

Danas je na kocki pre svega sudbina Alepa i njegovihi stanovnika, ali i više od toga, nada da ćemo napokon staviti tačku na sukob čije katastrofalne posledice plaćamo svi – istakao je Ero.

U poruci upućenoj Rusiji, on je rekao da će svaka zemlja koja se suprostavi francuskoj meri “dati sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu mogućnost da još više ubija”. Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je ranije danas zemlje članice Saveta bezbednosti Un da ne ulože veto na taj predlog rezolucije, za koji se očekivalo da će ga Rusija blokirati.

tan2016
Foto: Tanjug/AP

Zemlja koja bi stavila veto na tu rezoluciju bila bi diskreditovana u očima sveta. Bila bi odgovorna za dalja zlodela – rekao je Oland.

Očekivalo se da će Rusija upotrebiti pravo veta i blokirati meru koju je predložila Francuska i koju su podržale SAD i Britanija, a koja poziva na obustavu svih vojnih letova nad Alepom.

Inače, Rusija je uložila veto na predlog Francuske jer se kosi sa predlogom ruske rezolucije, u koju je agencija AFP imala uvod, a prema kojoj Rusija hitno poziva na primenu prekida neprijateljstva, pre svega u Alepu i traži od svih strana da omoguće dostavljanje humanitarnje pomoći. Međutim, u njoj se ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa.

Nakon glasanja o francuskom predlogu, odbijen je i predlog rezolucije koji je predložila Rusija.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je u rukama pobunjenika, i suočava se sa skoro savkodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog meseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad, podsetila je francuska agencija.

(Telegraf.rs / Izvor: Rt.com / Tanjug)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close