RUSIJA OŠTRO ODGOVORILA TURSKOJ Priča o narušavanju vazdušnog prostora je PROPAGANDA

RUS-TUR
Foto: youtube

Rusija je večeras oštro negirala navode Turske da je ruski vojni avion narušio vazdušni prostor te zemlje.

– Nije bilo bilo kakvog narušavanja turskog vazdušnog prostora od strane ruskog aviona koji je raspoređen u Siriji. Saopštenje Turske u kojem se navodi da je naš avion Su-34 ušao u njihov vazdušni prostor je neosnovana propaganda – izjavio je Igor Konašenkov, portparol ruskog ministra odbrane.

 

Konašenkov je rekao da je uveren da turski stručnjaci protivvazdušne odbrane znaju da radari koji kontrolišu vazdušni prostor mogu da zabeleže samo visinu, kurs i brzinu objekta u vazduhu.

– Nijedan od ovih radara nije sposoban da utvrdi tip i državnu pripadnost vazdušnog objekta – da li je reč o Rusiji ili koaliciji koju predvode SAD – rekao je on.

To je, kako je naveo, „moguće samo uz direktan vizuelni kontakt s drugog aviona, koji se nije dogodio“, prenosi Sputnjik.

On je dodao da ni ruska sredstva protivvazdušne odbrane u Siriji, kao ni sirijska radarska kontrola vazdušnog prostora, nisu zabeležila nikakvo narušavanje sirijsko-turske granice.

– Da i ne govorim o tome da nikakvih usmenih kontakata turske strane s našim pilotima odavno nema – zaključio je Konašenkov.

Podsetimo, Turska je danas optužila Rusiju da je u petak njen avion ušao u turski vazdušni prostor i izrazila oštar protest zbog toga. Istvoremeno, čelnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje vojni prostor Turske, koja je članica NATO.

Takođe, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da želi da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Raša tudej,Tanjug/blic.rs)

Close