REFERENDUM U MAĐARSKOJ JE ZAVRŠEN: Evo kakva je reakcija premijera Orbana

tan2016
Foto: Tanjug / AP

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides saopštila je da je na referendumu izašlo oko 45 odsto upisanih birača

Glasanje na referendumu Mađarskoj o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta. Referendum o migrantskim kvotama u Mađarskoj nije uspeo, pošto nije izašlo neophodnih 50 odsto birača, pokazale su večeras objavljeni rezultati anketa vladajuće Fides partije. Prema tim podacima, glasalo je samo 45 odsto od osam miliona građana s pravom glasa, a od onih koji su glasali 95 odsto je odbacilo migrantske kvote.

Agencija AFP ocenjuje da ovo predstavlja udarac za mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta, omogućeno je da glasaju i posle 19 sati. Očekuje se da rezultati referenduma budu poznati između 20 i 22 sata.

Šef Nacionalne izborne komisije Andraš Patji izjavio je ranije danas da ne očekuje da će odziv građana biti veći od 50 odsto, koliko je neophodno da bi referendum bio validan.

tan2016
Foto: AP/Tanjug

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides saopštila je da je na referendumu izašlo oko 45 odsto upisanih birača. Štab fidesa Žolt Šemjen izlaznbo oko 45 odsto, javlja RTS.

Zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je rekao da je Vlada zadovoljna jer je 95 odsto od izašlih birača glasalo protiv evropskih kvota, a to je oko tri miliona i 200.000 građana.

– To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu – rekao je Šemjan.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Anketa javnog mnjenja koju je sproveo mađarski institut Nezpont ukazuje da je 95 odsto glasača odbacilo obavezujuće kvote EU za prihvat migranata.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana.

-“Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posledica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive”, naveo je Orban i dodao: “To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova “protiv” bude bar za jedan više od glasova “za”.

(Telegraf.rs/ Agencije)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close