Ramuš Haradinaj: Nisam se plašio tenkova Milošević, a ne njegovih naloga za hapšenje

ramus-haradinaj
Foto: Tanjug

Ramuš Haradinaj, uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, na fejsbuku je poručio prijateljima Srbije na Kosovu i van njega da se nije plašio tenkova Slobodana Miloševića a kamoli da se plaši od njegovih poternica

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj, uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, na fejsbuku je poručio prijateljima Srbije na Kosovu i van njega da se nije plašio tenkova Slobodana Miloševića, a kamoli da se plaši od njegovih poternica.

„Mi se kao narod i pojedinci nismo plašili tenkova Miloševića a kamoli njegovih naloga za hapšenje. Imam poruku za prijatelje Srbije unutar i van Kosova put države Kosovo neće moći niko da zaustavi“, napisao je Haradinaj i poručio da će se vrlo brzo sresti na Kosovu.

On je izrazio žaljenje što neke države poštuju odluke bivšeg režima Slobodana Miloševića.

„Za žaljenje je da neke države još poštuju odluke bivšeg režima Miloševića, dok se mnogo država kao što su Nemačka, Austrija i druge konačno odvojilo od tog režima i ne primenjuju njihove poternice“, napisao je Haradinaj.

TAHIRI: NA NALOGE ZA HAPŠENjE IZ SRBIJE ODGOVORITI RECIPROCITETOM

Ministarka samoproklamovanog Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je danas da Kosovo treba da odgovori reciprocitetom na naloge za hapšenje koje je izdala Srbija, odnosno nalozima za hapšenje zvaničnika Srbije.

Tahiri rekla je da Srbija nijednom nije prihvatila da se u Briselu razgovara o nalozima za hapšenje, dok je za hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja navela da može da izazove tenzije između dve zemlje.

Istovremeno predsednik parlamentarne stranke Incijativa za Kosovo Fatmir Ljimaj se založio za podizanje optužnica protiv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

„Čudi me da tužialštvo i naša zemlja ne izdaju naloge za hapšenje Nikolića, Vučića i Dačića pošto su oni kreatori etničkog čišćenja i to su ljidi koji su u to vreme boravili u hotelu Grand“, kazao je Ljimaj.

Haradinaj je uhapšen u sredu u Francuskoj na osnovu poternice Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

MUSTAFA: NALOZI ZA HAPŠENjE IZ SRBIJE SU PROVOKACIJE

Premijer tzv. Kosova Isa Mustafa ocenio je danas da su nalozi koje Srbija izdaje za hapšenje kosovskih građana „provokacije“.

Mustafa je na sednici Vlade samoproklamovanog Kosova naveo da se radi na oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja koji je pre dva dana uhapšen u Francuskoj na osnovu međunarodne poternice Srbije.

„Želim da izrazim uznemirenje zbog pritvaranja i procedura koje se vode protiv predsednika ABK i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja. Nalozi za hapšenje iz Srbije su nepravični i predstavljaju provokacije“, kazao je Mustafa.

 

Navodeći da su takvi akti „neprihvatljivi“, Mustafa je dodao da kosovske vlasti „svim kapacitetima“ rade na oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova.

„Haradinaj je u dva navrata dokazao nevinost u Hagu. Mi očekujemo oslobađanje Haradinaja kao i da francuske vlasti reaguju i ove naloge za hapšenje ocene neosnovanim“, kazao je Mustafa.

On je naveo i da će Priština „u koordinaciji sa drugim faktorima“ delovati kako bi Srbija povukla naloge za hapšenje „bivših zvaničnika i boraca za slobodu Kosova“.

„U vezi sa slučajem Haradinaj, mi smo u kontaktu i sa Evropskom unijom“, kazao je Mustafa.

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close