Putin: U slučaju pretnje, Rusija spremna da se brani

Vladimir Putin

Rusija ne pretenduje ni na kakve dodatne teritorije i nema nameru da ulazi u konflikt ni sa kim, ali je u slučaju pretnje njenoj bezbednosti spremna da pruži otpor, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Vladimir Putin je poručio da je spoljna politika Rusije miroljubiva „bez preuveličavanja“, prenosi Tanjug.

„Ako pogledate na političku kartu sveta, nije teško videti šta predstavlja Rusija i biće jasno da nam nisu potrebne tuđe teritorije niti tuđa prirodna bogatstva – mi imamo svega dovoljno i nije potrebno da ratujemo i sukobljavamo se ni sa kim“, rekao je Putin.

Šef ruske države je naglasio da partneri Rusije treba da znaju da je, u slučaju pretnje, Moskva spremna da primeni visoko tehnološko oružje radi osiguranja svoje bezbednosti.

Putin je naveo da će Oružane snage Rusije uskoro biti modernizovane sa visoko preciznim oružjem, kao što je „kalibar“, koje se koristi u Siriji.

Ove rakete su deo ruske vojske od 2012. godine, a njihov domet je 1.500 kilometara, preneo je Sputnjik.

„To nije tajna. Svi naši partneri su upoznati, u svakom slučaju, na nivou eksperata, da Rusija poseduje takvo oružje“, rekao je ruski predsednik.

Putin je posebno podvukao da „Rusija ima volju da ga upotrebi“.

Ruski predsednik je istakao i da Rusija nema nikakvu nameru da ponovo stvori imperiju i da joj je najvažnije da zaštiti svoju nezavisnost i suverenitet.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin je isključio mogućnost korišćenja Oružanih snaga Rusije u kopnenoj operaciji u toj zemlji.

Rusija je vršila izviđanja iz kosmosa i iz vazduha, pre nego što je počela operaciju u Siriji, na koju je unapred upozorila svoje partnere, rekao je Putin.

Rok izvođenja operacija u Siriji će, prema njegovim rečima, biti ograničen ofanzivom sirijske vojske.

Putin je rekao da nije jasno zašto su SAD odbile da daju Rusiji podatke o ciljevima Islamske države u Siriji.

„Mi smo rekli – dajte nam ciljeve. Oni su odbili. Rekli su: mi nećemo sarađivati na takvom nivou. Nije jasno zašto, ako oni zaista bolje znaju i žele da se bore protiv terorizma“, naglasio je Putin.

„Za sada, na žalost, nismo došli do takvog nivoa zajedničke saradnje“, poručio je Putin.

Bez obzira na to, ruski vojni zvaničnici su poslali svojim kolegama iz Ministarstva odbrane SAD predloge za borbu protiv terorizma u Siriji, dodao je Putin.

(rts.rs)