Pritisak na Tursku: Rusija poziva da se uključe Kurdi u sirijske pregovore

Lavrov

Rusija se danas usprotivila turskom zahtevu da se isključi kurdska grupa iz sirijskih mirovnih pregovora i navela da očekuje od izaslanika UN da se odupre „ucenama“ Turske i drugih

Rusija se danas usprotivila turskom zahtevu da se isključi kurdska grupa iz sirijskih mirovnih pregovora i navela da očekuje od izaslanika UN da se odupre „ucenama“ Turske i drugih.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je takođe demantovao navode da je Moskva pozvala sirijskog predsednika Bašara Asada da siđe sa vlasti i rekla da može da mu ponudi politički azil. On je demantovao prošlonedeljne izveštaje prema kojima je šef ruske vojne obaveštajne službe otputovao u Damask da pokuša da ubedi Asada da ode sa mesta predsednika. Lavrov je rekao da nije bilo razloga za takav put jer je Asad posetio Moskvu prošle jeseni i imao duge razgovore s predsednikom Vladimirom Putinom. „Niko nije tražio niti nudio nikakav politički azil“, rekao je Lavrov i dodao da je Asad obećao Putinu da će razgovarati sa opozicijom na mirovnim pregovorima, uključujući i sa naoružanim grupama i da će angažovati „patriotsku“ opoziciju u borbi protiv grupe Islamska država uz sirijsku vojsku.

Lavrov je naglasio da kurdska grupa iz Partije demokratske unije (PYD) ima važnu ulogu u borbi protiv Islamske države i predstavlja važan deo političkog rešenja u Siriji. Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da se Turska ; „kategorički“ protivi učešću sirijskih Kurda iz Partije demokratske unije na mirovnim pregovorima u Ženevi. „Kategorički smo protiv toga da Partija demokratske unije (Zapadnog Kurdistana u Siriji) i pripadnici Narodne zaštitne jedinice (oružanog krila Partije demokratske unije) budu za stolom“, rekao je Davutoglu, i dodao da se Turska ne protivi drugim kurdskim predstavnicima. On je podsetio da pokrete bliske Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) smatra „terorističkim organizacijama“.

AHMET DAVUTOGLU
Foto: Tanjug / Srđan Ilić

Lavrov je upozorio da bi bila teška greška da se ne pozove ta kurdska partija i rekao da se ne može razgovarati o političkim reformama u Siriji ako se ignoriše vodeća kurdska partija, kao i da Kurdi predstavljaju 15 odsto stanovništva.

Lavrov je takođe upozorio da ne treba prihvatiti predlog Saudijske Arabije da se na razgovore pozovu samo opozicione grupe koje je ona primila na sastanku prošlog meseca, i rekao da sirijski mirovni proces treba da uključi druge predstavnike opozicije, kao one koji su se sastali na razgovorima u Moskvi prošle godine.

Mirovni pregovori o Siriji trebalo bi da počnu u petak u sedištu UN u Ženevi.

(novosti.rs)

Close