Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Imamo čelično prijateljstvo sa Rusijom i to ne krijemo (UŽIVO)

Printskrin: TV Happy

Stvari idu na bolje, ne bacamo novac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras na Happy televiziji u emisiji “Ćirilica”. On će odgovarati na pitanja voditelja Milomira Marića.

21.43 MORAMO DA REŠIMO KRALJEVO PO SVAKU CENU

– Hoćemo da u Kraljevo dođu investitori. Ulažem energiju u njega jer vidim pad u različitim oblastima. Moramo da rešimo Kraljevo po svaku cenu – istakao je on.

21.39 Lazar Krstić je imao veliku ulogu u reformama naše države.

Stao je u odbranu nekadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića rekavši da nikada ne bismo ušli u ozbiljne reforme bez njegove dijagnoze, koja je bila precizna, pošto je upozorio da je stanje javnih finansija katastrofalno, nakon što smo ostali bez privatnog sektora, odnosno na tome da mora da se izdržava javni sektor bez privatnog.

– On je rekao da smanjimo penzije za 25 posto. Ne želim da pričam o tim stvarima, to je teško za mene. Kada čujem šta pričaju na televiziji, ugasim ga na tri minuta da bih malo došao sebi, pa ga ponovo upalim – rekao je predsednik.

21.15 – Kako kaže predsednik, Srbija ima čelično prijateljstvo sa Kinom i Rusijom i to se ne krije.

– Mi smo vojno neutralni, to je naša odluka. Ne krijemo naše čelično prijateljstvo sa Kinom i Rusijom. Ali, mi izvozimo 90% robe u Evropsku Uniju i ostajemo na tom putu – istakao je Vučić.

Kako kaže predsednik, Rusija je ogromna zemlja i ogromno tržište, prijateljska zemlja koja nam pomaže u očuvanju teritorijalnog intergiteta i to neretko zaboravljamo i ne poštujemo. Samo na jabukama imamo izvoz u tu zemlju od 200 miliona evra.

Vučić je ukazao da Srbija prvi put ima suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko uvozno zavisni, a danas imamo mnogo toga što izvozimo.

Predsednik Srbije je ponovio da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, te da će sledeće godine biti još više prostora za povećanje, što će posebno zančiti onima koji imaju najmanja primanja.

Srbija će, kako je dodao, smanjivati javni dug koji sada na nivou od 61, 6 odsto.

Predsednik Srbije je istakao da je u Beogradu i u Novom Sadu situacija dobra, dok problema ima u Nišu i u Kragujevcu. On je kao problematičnu izdvojio Smederevsku Palanku koja je ostavila čak 20 miliona evra duga.

Starost populacije u Srbiji je problem na kojem će se raditi, naveo je Vučić i dodao da Turska ima generaciju više radno sposobnih, zbog čega se i investitori odlučuju za tu državu.

Printskrin: TV Happy

KOŠTAĆE NAS FIJAT

– Svi mi na različite načine ulažemo u radnike u različitim fabrikama, imate i odgovornost i prema državi, uz uvažavanje potreba radnika – rekao je Vučić govoreći o štrajku u kompaniji Fijat.

– U Smederevu smo dosta toga učinili. Za koju godinu ce biti znatno povećanje plata i penzija. Pšenica će biti bolja nego što smo očekivali. Ako padne kiša u sredu ili četvrtak to bi bilo idealno za kukuruz, on nam je najznačajniji. Moramo mnogo toga da uradimo, ali koštaće nas i FIJAT. To je veliki gubitak i osetiće ga cela zemlja. Apelujem da se ti problemi još večeras reše. To je gubitak od 0,1 odsto na koji će se odraziti na rast – dodao je on.

21.00 – Zamolio bih radnike, da pomognu koliko god mogu da se ti problemi reše. Svi mi u Srbiji smo pomogli da dobijete zaposlenje. Imate obavezu i prema njima. Nadam se da će se sve završiti kako treba i u najkraćem mogućem roku – rekao je Vučić.

Na pitanje o spoljnoj politici Srbije, u svetlu susreta Vladimira Putina i Donalda Trampa, Vučić je ocenio da je za Srbiju dobro ako velike sile budu izgladile svoje odnose.

MREŽA GASOVODA VAŽNIJA OD MREŽE PUTEVA

– Nije bilo govora o turskom toku već i o energetskoj bezbednosti, jer energetika postaje ključni deo razvoja. Mreža gasovoda je danas važnija od mreže puteva – objašnjava Vučić. On je dodao da snabdevanje gasa nikada nije bio problem od strane Rusije.

– Turski tok je počeo da se gradu i kažu da će ga završiti brzo, za dve godine – rekao je predsednik i rekao da će Srbija morati da izgradi kompletan gasovod, te da bi voleo da preuzmemo što veći deo zbog naplate tranzitnih taksi, jer bismo time obezbeđivali više stotina miliona godišnje.

Srbija ima zadatak da obezbedi energetsku stabilnost, a već radi na povećanju skladišnog prostora.

VESTI-INFO.RS, LAJKUJTE NAS I PRATITE NA FEJSBUKU

(Telegraf.rs/Kristina Bezbradica)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close