Predsednik Nikolić za referendum o Kosovu

tomislav-nikolic

Predsednik traži konsenzus o neprihvatljivom papiru EU. O toj temi će razgovarati sa premijerom Vučićem – kažu nam u Predsedništvu

KADA je predsednik rekao da je vreme za „nacionalni konsenzus kako dalje sa Prištinom“, mislio je na referendum. O toj temi će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem – rečeno je „Novostima“ u kabinetu Tomislava Nikolića.

Predsednik Srbije prethodno je izjavio da „misli da je vreme za nacionalni konsenzus kako dalje sa Prištinom, tim pre što izgleda da Zapad više nije raspoložen da naziv Priština cirkuliše u zvaničnim dokumentima“, kao i zbog toga što je sve veće raspoloženje u EU po pitanju uključivanja prištinske administracije u mnoge međunarodne organizacije.

Nikolićeva ideja o izjašnjavanju naroda o KiM kosi se, pak, sa stavom predsednika Vlade koji tvrdi da nije vreme za referendum, iza koga se „nikada nije krio“.

Inače, dijalog o odnosima Beograda i Prištine nastavljen je sinoć na neformalnoj večeri premijera Vučića i Ise Mustafe u kabinetu visoke predstavnice Federike Mogerini. U evropskim krugovima ovaj sastanak važio je kao ključni za razrešenje preostalih otvorenih pitanja, neophodnih da bi Srbija stupila na sledeći stepenik evropskih integracija, skorim otvaranjem poglavlja 32 i 35, koje se odnosi na Kosovo.

Delegacija Beograda u Brisel je otišla sa namerom da, između ostalog, predoči svoje nezadovoljstvo zbog problema koji se javljaju pri sprovođenju dogovora iz dijaloga.

Uoči sastanka, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da Beograd ima mnogo primedbi i da će neke od njih preneti predstavnicima EU i naše pokrajinske administracije:

– Prema Briselskom sporazumu odnose se kao prema švedskom stolu, uzimaju samo ono što im odgovara. To tako ne može.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da će „ton dijaloga“ odrediti premijer Vučić:

– Beograd želi razgovor sa Prištinom, ali do nivoa do kog se štiti interes Srba i Srbije i dok se Srbija ne ponižava.

Sastanak je zakazan u jeku diskusije o „gorko začinjenom“ predlogu pregovaračke pozicije za poglavlje 35 koji su komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i Mogerinijeva nedavno predali Evropskom savetu na razmatranje i odlučivanje. A, u tom dokumentu, koji nije dostupan javnosti, nalazi se niz potpuno neprihvatljivih elemenata za srpsku stranu.

Đurić je najavio da će Vlada jasno poručiti EU da je za Beograd neprihvatljivo da na pregovaračkom stolu bude pitanje statusa Kosova, a ne normalizacija odnosa sa Prištinom:

– Nema sumnje da je u toku pokušaj da se pitanje evrointegracije Srbije uveže sa ustupcima Beograda po pitanju statusa KiM.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je potpuno siguran da će stav države biti da ne može prihvatiti da zbog jednog poglavlja bude poništen Briselski sporazum, ispregovaran u skladu sa statusnom neutralnošću:

– Svako ko misli da će Vučić prihvatiti da ono što nije dao u pregovorima dopusti u poglavlju 35 i da se sada pojavljuju neki novi uslovi, taj se vara.

KOCIJANČIČEVA NE OTKRIVA TEKST

PREGOVARAČKA pozicija EU za poglavlje 35 daleko je od konačne, jer oko nje članice Unije treba da se konsultuju s Beogradom, pa da izađu s konačnom verzijom.

Portparolka EK Maja Kocijančič izjavila je da dokument sadrži pregled onoga što je dosad dogovoreno tokom dijaloga, onog što je primenjeno i onog što tek treba da se uradi.

Ona nije htela da precizira da li u platformi stoji da se dijalog vodi između Beograda i Prištine ili između Srbije i Kosova:

– Postoji samo jedan dijalog i jedna visoka predstavnica koja je pokrovitelj dijaloga.

(novosti.rs)