POSLASTICA IZ SRBIJE OSVAJA PLANETU: Zahvaljujući ovom Nišliji cela Malta jede BUREK

burek-nis
Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Zahvaljujući Nišliji Ivanu Radovanoviću (37), miris niškog bureka širi se Maltom.

Radovanović, po struci pekar, u ovu ostrvsku državu u Sredozemnom moru došao je da bi radio kao građevinski radnik, ali se posle dve i po godine vratio starom zanatu.

Ovu tradicionalnu nišku poslasticu od testa i sira prvo je počeo da pravi „za svoju dušu“, onako kako je to činio u najpoznatijim niškim pekarama, a onda i za prijatelje.

Kako se vest o niškom bureku proširila  poput požara, počele su da stižu narudžbine sa svih strana od naših ljudi koji rade na Malti pa sada dnevno ispeče i po dvadesetak tepsija.

– U pekaru u Nišu sam ušao prvi put sa 12 godina. Prvo sam gledao kako rade majstori pekari a onda i sam počeo da učim tajne zanata. Pravio sam prvo lepinje, pa peciva a onda sam savladao tehniku razvlačenja kora i pravljenja bureka na tradiocionalan niški način. U vreme dok sam radio u poznatoj niškoj pekari bio sam jedini majstor koji je u jednom danu uspeo da napravi sam 220 tepsija bureka – priča Radovanović koji na Malti živi sa suprugom Marijom i sedmomesečnom ćerkicom Ivom.

Ekonomska kriza i potraga za bolje plaćenim poslom dovela ga je pre dve i po godine na Maltu gde se zaposlio na građevini kao tesar i armirač.

– Ni na kraj pameti nije mi bilo da radim kao pekar. Burek sam pravio povremeno, samo za sebe i prijatelje. Pošto im se mnogo dopalo, počeli su da mi se javljaju i drugi ljudi iz Srbije sa molbom da i njima napravim, tepsiju, dve bureka. Cena je 10 evra, koliko da se pokrije materijal, gorivo za isporuku i utrošeno vreme jer je razvlačenje kora za burek, postupak koji traje. Ljudima se dopada, sve je više onih koji bi da naruče niški burek – kaže on.

Kako dodaje, u početku su hranu od njega naručivali samo Srbi.

– Sada počinju da se javljaju i Grci, pa i Maltežani. Potvrđuje se pravilo da je preporuka najbolja reklama – priča Radovanović.

Kako kaže, trenutno je u pregovorima da na Malti otvori pekaru – prvu u kojoj će se prodavati originalni niški burek.

A Nišlije koje su imale priliku da probaju Ivanov burek, ne kriju da su oduševljene.

– Burek je fenomenalan! Ne da može da se nosi sa niškim nego je i čak bolji od nekih koje sam jela u Nišu. Cela naša porodica se sa tim složila! Nas sin, koji je veoma probirljiv što se hrane tiče smazao je u jednom dahu četvrtinu – kaže jedna Nišlijka koja već godinama živi na Malti.

burek-nis1
Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Do naručioca uvek stigne vruć

Za dobar burek testo mora da „odmori“.

-Da bi testo za burek bilo dobro, pošto se umesi, mora da „odmori“ 15 minuta, pa da se premesi, pa opet da odleži još 10 minuta. Onda se kida na jufke iz kojih se razvlače kore. Kore se pune sirom i preklapaju. Čim se završi, odmah se peče. Srećom Malta nije velika, pa je još vruć kada stigne na adresu naručioca – objašnjava Radovanović

(blic.rs)

 

Podeli ovaj članak