POLITKO: „Ako Rusija napadne, bastion NATO brzo pada – katastrofa“

nato-balkan
Foto: Reuters

Vašington — U slučaju da izbije oružani sukob između Rusije i Amerike, interventne snage SAD u Evropi ne bi izdržale napad ruske vojske, piše „Politko“.

Osim toga, „Politko“ analizirajući izveštaj Pentagona navodi da su snage SAD neadekvatno organizovane i opremljene zastarelom tehnologijom.

Pre svega, to se odnosi na 173. vazdušno-desantnu brigadu, koja je stacionirana u italijanskom gradu Vićenci, a prema planu NATO-a, trebalo bi da na sebe primi prvi udarac neprijatelja.

„Ta brigada, koja se smatra bastionom NATO-a, poslednjih 15 godina neprekidno je premeštana, pa je sada nedovoljno operativna za drugačija dejstva. Pred pristiskom ruske vojske, pukla bi veoma brzo, što bi dovelo do katastrofe“, napominje „Politiko“.

rusija
Foto: Youtube/Printscreen

Elitna brigada provela je mnogo vremena u Iraku i Avganistanu, borila se sa protivnikom koji nije raspolagao modernim naoružanjem i nije mogao da dejstvuje iz vazduha, te su osnovni nedostaci njene vojne spremnosti neadekvatno PVO naoružanje, zastarela tehnika za radio-elektronsku borbu, kao i nedostatak maskirne mreže za potrebe transporta i preterano oslanjanje na sateliste komunikacije i GPS navigacione sisteme.

Američke „hamvije“ koji su, prema mišljenju stručnjaka, laka meta za rusku vojsku opremljenu modernom tehnologijom, trebalo bi zameniti novim vozilima, a to se neće skoro dogoditi, ocenjuje list.

U izveštaju Pentagona predlaže se da se akcenat stavi na razvoj lakih tenkova za izviđanje, koji bi morali da budu opremljeni zaštitom od ruskih protivoklopnih raketa. Međutim, čak i da se već postojeći prototip brzo razvije, do toga da oni stignu do 173. brigade, proći ce nekoliko godina, a u međuvremenu će odbrana morati da se osloni na teške oklopne jedinice. Jedan od velikih izazova u planiranju odbrane jesu i ruski ometači i druga elektronska oprema.

specnaz
Printskrin: Youtube/Systema Spetsnaz

Neki bivši oficiri koji su pročitali izveštaj Pentagona, nadaju se da će on biti zvono za uzbunu koje će u fokus ponovo staviti Istočnu Evropu i napetost s Rusijom, kaže se u tekstu koji je objavio „Politiko“.

(B92.net/TANJUG)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close