Pesma naljutila kuvara u Skadarliji, a onda se dogodilo nešto što niko nije očekivao (VIDEO)

cooking
Foto: Pixabay.com

Kuvara Marka Orelja, rodoljublje je koštalo posla u jednom skadarlijskom restoranu, sprečivši muzičare da sviraju pesmu iz doba nemačke okupacije.

On je pre tri dana dobio momentalni otkaz jer se pobunio što su muzičari u lokalu gostima iz Nemačke svirali pesmu „Lili Marlen“, pišu Večernje novosti. Orelju je zasmetala numera koju je otpevala Marlen Ditrih, jer ga je direktno asocirala na nemačku okupaciju Srbije. Poznato je da je ova pesma bila nezvanična himna nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu.

 

– Dok sam pripremao hranu, čuo sam iz restoranskog dela kako odjekuju taktovi pesme koju su na usnama imali fašistički vojnici kada su počinili najveće zločine u istoriji čovečanstva – objašnjavao nam je u sredu Orelj svoje motive za prekid zabave.

Kako kaže, izašao je iz kuhinje i rekao muzičarima da odlože instrumente i prekinu sa svirkom.

– Zatim sam pozvao menadžera restorana, a on se samo smejao na ono što sam rekao. Pitao sam ga da li je normalno da se ovakve pesme sviraju usred Beograda, na šta mi je on odgovorio da mogu da idem kući – priča Orelj.

Više od otkaza kuvaru je zasmetalo što niko od osoblja u restoranu nije reagovao kada su muzičari počeli da sviraju ovu pesmu.

– Došli smo u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva, ponizno pognemo glavu. Pobunio sam se što se Nemcima svira ta pesma u srcu Beograda, gde su njihovi preci napravili strašne zločine – kaže Orelj.

Menadžer restorana Dragan Nedeljković, za „Novosti“, potvrdio je da je Orelju rekao da ide kući, kada je ovaj od njega tražio da se prekine svirka.

 

– Počeo je glasno da viče kako ta pesma ne sme da se svira. On nije na posao primljen da bude muzički urednik, već kuvar – objašnjava Nedeljković razloge za otkaz Orelju, dodajući da nije znao da je pomenuta pesma imala takvu istorijsku ulogu tokom Drugog svetskog rata.

Pesma „Lili Marlen“ u Beogradu je prvi put emitovana 1941. godine, kada je nemačka vojska preuzela Radio Beograd. Oficir koji je upravljao stanicom, iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom radi emitovanja, i među njima je bila „Lili Marlen“ u izvedbi Lale Andersen.

Radio Beogradu, koji se čuo u celoj Evropi, stizala su pisma nemačkih vojnika s fronta, u kojima su molili da se pesma češće emituje u programu. Preko dugih talasa, emitovana je svake večeri u 21.55. Vojnici stacionirani po Mediteranu, uključujući i nemačke odrede u Africi i britanske pripadnike Osme armije, redovno su podešavali svoje radio-prijemnike kako bi je čuli.

(Večernje novosti)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close