Pakistan upozorava: Ako Indija pokrene „hladni start“, ispalićemo prvi nuklearnu raketu!

Pakistan
Foto: ap

Pakistan bi odgovorio svim neophodnim merama odbrane ukoliko bi Indija sprovela planove o „hladnom startu“, potvrdili su zvaničnici

Pakistanski zvaničnici su zapretili da će iskoristiti nuklearno oružje ukoliko dođe do indijske invazije, nakon što je novi komandant oružanih snaga Indije priznao postojanje tajnih vojnih planova o napadu na susednu zemlju u slučaju krize.

Trojica zvaničnika Islamabada rekli su za Fajnenšel Tajms da bi Pakistan odgovorio svim neophodnim merama da se odbrani ukoliko bi Indija sprovela planove o“ hladnom startu“ o kojima se dugo govori, a koji podrzaumevaju napad na pakistansku teritoriju, u slučaju većeg terorističkog napada.

„Ukoliko bi naša nacionalna bezbednost bila ugrožena od strane stranih snaga, Pakistan bi iskoristio svo oružje – i pod tim mislim na svo oružje – da odbrani zemlju“ ističe jedan od zvaničnika.

Ove izjave su usledile dve nedelje nakon što je Bipin Ravat, novoiimenovani komandant Indijske vojske, priznao postojanje da „hladni start“ postoji.

a-anjum-naveed
Foto: AP

Ta strategija je kreirana da omogući trenutni odgovor na krize uključujući napad vojnika na pakistanskoj teritoriji, dakle ulazak indijskih snaga u Pakistan i okupiranje određenih mesta duž granice pre nego što bi Islamabad mogao da pripremi međunarodnu zajednicu da interveniše.

Prema diplomastkim izvorima iz 2010 a koji potiču od američkog ambasadora u nju Delhiju koje je objavio Vikiliks, plan je kreiran da omogući brz odgovor na krizu ali bez ugrožavanja opstanka Pakistana kao države ili izazivanja odgovora upotrebom nuklearnog oružja.

Tenzije između dve države sa nuklarnim arsenalom su porasle nakon poslednjih napada na indijsku vojnu bazu Uri u Kašmiru u kojoj je poginulo 19 vojnika. Indija je odgovorila, kako ih je nazvala, „hirurškim napadima“ duž gramnice sa Pakistanom. Posle toga bilo je samo manjih napada.
U međuvremnenu, ovog meseca, Pakistan je sproveo prve testove ispaljivanja nuklaernih projektila sa podmornice.

Napad na bazu Uri, ponovo je fokusirao pažnju Indije na to kako odgovara na terorističke napade za koje se veruje da potiču iz Pakistana, kao što su oni u Mumabju 2008. godine i indijskom parlamentu iz 2001.

Iako Indija ranije nije priznavala postojanje doktrine „hladnog starta“, Pakistan je koristio glasine o njegovom postojanju kao opravdanje da bi držao vosjku na granicama sa Indijom u stanju visoke pripravnosti, čak i kada su strani partneri zahetvali da se trupe pregrupišu na druga mesta kako bi se borile protiv islamista.

„Razumljivo je da se uoči hirurških napada, da Modijeva vlada želi da Pakistanu pošalje poruku da da su sve opcije na stolu u slučaju nekog narednog napada na Indiju“ rekao je Volter Ladvig, predavač na temu međunarodnih odnosa sa Kings koledžu u Londonu. „Međutim oživljavanje „hladnog starta“ – ako se to dogodilo – će sigurno uticati na zapaljiviju retoriku i može podići nerealna očekivanja o mogućnosti Indije da odgovori na novi teroristički napad“.

Mahmud Durani, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost pakistanoskog premijera izjavio je Fajnenšel Tajmsu: „Pakistan se plaši brzog naoružavanja Indije konvencionalnim oružjima. Opasnost je u tome da sa ovakvim upozorenjima poput „hladnog starta“ da će Pakistan brže podići lestvicu eskalacije pretnje sukoba sa nivoa konvencionalnog na nivo nuklearnog oružja“.

 

Zapadne diplomate u Islamabadu,međutim, sumnjaju da će indija iakada iskoritistiti „hladni start“.

„Trenutno to je više srtvar psihologije“ rekao je jedan od njih. „Ali to ne znači da ne bi trebalo da brinemo zbog situacije. Indija i Pakistan imaju nuklearno oružje. Trenutno sve govori da dve države ne mogu da dozvole sebi ulazak u rat – ali neizvesnost i dalje postoji“.

(Vesti-info.rs/newsweek.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close