OVAKO ŽIVE SRBI NA KOSOVU: Plašimo se čak i da spavamo! Samo jedna varnica fali da sve ode dovraga

kosovo
Foto: AP

STREPNJA Više od 500 građana severnog dela Kosovske Mitrovice protestovalo juče kod mosta jer su zabrinuti da albanske snage nasilno ne uđu u njihov deo grada

Posle odluke Prištine da prekine nastavak dijaloga s Beogradom, na severu Kosova juče je čitavog dana bila vrlo napeta situacija.

Istovremeno, na jugu Srbije povećana je borbena gotovost vojske, a obezbeđeno je i veće prisustvo specijalnih jedinica MUP Srbije.

Kako saznajemo, između 50 i 70 albanskih ekstremista, koji su spremni da u svakom trenutku upadnu na sever Kosova ukoliko za to dobiju nalog, juče je stiglo u južni deo Mitrovice. Uplašeni srpski građani, njih oko 500, okupili su se na protestu kod mosta koji spaja severni i južni deo grada.

– Samo varnica fali da sve kulminira. Okupili smo se iznad potpornog zida koji je izgrađen na kraju Ulice kralja Petra, u blizini mosta. Vlasti iz Prištine hoće da ga sruše, ali mi to nećemo dozvoliti jer smo ovako bezbedniji. Bojimo se za svoju sigurnost, plašimo se da nasilno ne uđu u severni deo. Noćas nećemo smeti da zaspimo – priča za Kurir Srbin iz severnog dela Mitrovice. Inače, celokupno medicinsko osoblje u gradu juče je bilo u pripravnosti.

Karabinijeri na mostu

Kako se bližila noć, sve više Srba okupljalo se blizu mosta. Pripadnici KPS patrolirali su, a na licu mesta uočeni su i naoružani italijanski karabinijeri u sastavu Kfor, koji su obezbeđivali most na Ibru kako bi sprečili eventualni sukob Srba i Albanaca.

I u Kopnenoj zoni bezbednosti juče je bilo napeto, a tokom dana pojačano je prisustvo specijalnih jedinica.

– Još tokom prepodnevnih sati u pravcu juga i prelaza s Kosovom krenule su dodatne specijalne snage MUP Srbije. Aktivirani su odredi Žandarmerije, pa je tako odred iz Kraljeva stigao u Kopnenu zonu bezbednosti, dok je odred iz Beograda sve vreme u pripravnosti.

Inače, Vojska Srbije, koja se vratila u  Kopnenu zonu bezbednosti još 2001. godine, stalno je u pripravnosti. Vojska kontroliše  pojas duž 382 kilometra administrativne linije sa KiM i ima i tenkove.

Albanska provokacija
POSTAVLJALI KAMERE

Čim je pao mrak, Albanci su s južne strane mosta instalirali kamere. Kosovska policija angažovala je jednu njihovu firmu da postavi kamere, a Srbi strahuju da su to učinili jer se spremaju da ruše zid.
– I upravo to bi mogao da bude okidač sukoba Srba i Albanaca. Oni samo traže povod kako bi mogli da ulete – kaže naš sagovornik iz severnog dela grada.

Uznemirujuće
PATROLE ROSU U SRPSKIM SELIMA

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU poslednjih nekoliko dana učestalo patroliraju u srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice, preneo je RTS. Preostali Srbi u Velikoj Hoči i Orahovcu javljaju da su patrole ROSU u njihovim sredinama prisutne u večernjim satima. Prisustvo policijskih specijalaca zabrinjava Srbe, koji ističu da toliko policije u njihovim sredinama nema često. U Velikoj Hoči, Orahovcu, Goraždevcu patrolira po petnaestak specijalaca, koji dolaze u džipovima i maricama.

 (Vesti-info.rs/Kurir.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close