Otežana bitka u Unesku zbog duga članica!

Skupstina-UNESKO

Neplaćene članarine prete da oduzmu glasove saveznicima naše zemlje. Na listi neplatiša sada je 18 država od kojih devet ne priznaje nezavisno Kosovo

MEĐU 18 država koje trenutno nemaju pravo glasa u Unesku zbog neplaćenih članarina, devet nije priznalo Kosovo i ako do početka generalne konferencije, 3. novembra, ne povrate pravo glasa, Srbija neće moći da računa na njihovu podršku!

Kako „Novosti“ saznaju, na listi dužnika koji su istovremeno i naši saveznici u diplomatskoj bici za Kosovo su Brazil i Iran, koji su dosledni u stavu da je KiM deo Srbije. Za njih se, međutim, veruje da će u narednim danima regulisati svoja dugovanja, s obzirom na to da im je namera da budu u Izvršnom odboru Uneska. Tu su, takođe, i Venecuela, Izrael, Zambija…

Pravo glasa u ovoj organizaciji, inače, gubi se zbog neplaćene članarine tokom dve godine. Dosadašnja praksa pokazala je da neposredno pred zasedanje Konferencije, koja se i održava na dve godine, mnoge članice ubrzano izmiruju zaostale obaveze kako bi im bilo omogućeno da učestvuju u odlučivanju, a dužnika, pa samim tim i onih bez prava glasa, ostane desetak.

Srbija, recimo, na godišnjem nivou Unesku uplaćuje 110.000 evra, a za svaku državu se određuje poseban iznos članarine prema njenoj veličini i bruto društvenom proizvodu.

Poseban primer zemalja bez prava glasa su Amerika i Izrael, koji su prestali da pune budžet Uneska zbog odluke Konferencije iz 2011. godine da se u članstvo primi i Palestina.

DRŽAVE

Unesko ima 195 članova, a pri većanju o kosovskom članstvu za pozitivnu odluku tražiće se dve trećine glasalih, ne računajući uzdržane. Prema evidenciji Beograda, nezavisnost Kosova priznalo je 106 zemalja.

INTERNET-KAMPANjA

VLADA planira da pokrene veliku internet-kampanju sa ciljem da što više činjenica o Kosovu dospe do međunarodne javnosti. Nije dovoljno da ljudi to rade spontano, već iza toga treba da stane država – rekao je juče Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. On je naveo da sa prištinske strane postoje „plaćeni odredi internet-ratnika“ koji prekrajaju istorijsku istinu, a da bi organizujući dobrovoljce i aktiviste, Beograd pružio priliku da se sazna nešto više o našem nasleđu, duhovnosti i istina o dešavanjima na KiM. To će se raditi po uzoru na internet-kampanje Izraela i drugih zemlja sa sličnim problemima.

(novosti.rs)