Oštra poruka iz Pekinga: Rat protiv SAD je stvarnost!

kina-protesti
Foto Tanjug, AP

Oštra poruka iz Pekinga za novog šefa Bele kuće. Pentagon procenjuje posledice nuklearnog  udara

RAT Kine i Amerike postaje stvarnost tokom mandata američkog predsednika Trampa.

Da ovo nije samo slogan, već „praktična stvarnost“, upozorio je danas visoki zvaničnik kineske vojske, čime se, već uzburkana globalna scena posle odluke novog šefa Bele kuće da zabrani ulazak svim državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja dodatno usijala. Kao šlag na tortu nezadovoljstva zbog Trampove zabrane svim državljanima Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Sudana, Libije i Sirije da uđu u SAD, izjava kineskog vojnog zvaničnika bila je odgovor na retoriku nove američke administracije protiv Kine.

Tramp optužuje Peking za nepoštenu trgovinu i ignoriše politiku jedne Kine. A novi državni sekretar SAD Reks Tilerson zagovara angažovanje američke mornarice, koja bi blokirala veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, što bi Peking mogao da shvati kao ratni čin.

Predsednik Kine Si Đinping je nedavno pozvao na smanjenje nuklearnog oružja, ali obaveštajne agencije SAD i Strateška komanda Pentagona prave nove procene da li bi vođstva Rusije i Kine mogla da nastave rad posle nuklearnog udara. Nova studija, koju je Kongres SAD naručio pre nego što je Tramp preuzeo funkciju predsednika, dobila je podršku dvopartijskog Kongresa, zabrinutog „zbog povećane smelosti kineske vojske i nedostatka poverenja prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu“.

U međuvremenu, širom sveta se rasplamsavaju strasti zbog Trampove imigracione politike. Akcije na svetskim berzama su pale, pojedine muslimanske zemlje, kao što je Iran, najavljuju recipročne mere za građane Amerike, dok teroristi pozdravljaju Trampovu odluku kao „blagoslov“!

Takozvana stara i nova Evropa su podeljene. Tako su Italija i Nemačka, koja tvrdi da će Trampova odluka uticari na desetine hiljada ljudi sa dvojnim državljanstvom u njoj, na jednoj strani, dok šef poljske diplomatije Vaščikovski podržava kontroverznu uredbu iz Vašingtona. Evropska komisija saopštila je da će se pobrinuti da građani EU budu zaštićeni od diskriminacije uvedene dekretom američkog predsednika.

LONDON: MILION PROTIV POSETE

VIŠE od miliona građana Velike Britanije potpisalo je peticiju protiv državne posete američkog predsednika Donalda Trampa Londonu, predviđene tokom ove godine:

– Omalovažavanje žena i prostakluk Donalda Trampa ga diskvalifikuju da bude primljen kod same kraljice i njenog sina, princa od Velsa – piše u tekstu. Parlament je dužan da razmotri svaku peticiju koja dobije više od 100.000 potpisa, ali bez obzira na to, kancelarija premijerke Tereze Mej je saopštila da će Trampova poseta sigurno biti organizovana.

Bez mnogo okolišanja, visoki komesar UN za ljudska prava Zeid bin Rad el Husein ocenio je da je Trampova odluka nelegalna i pakosna, te da je diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti zabranjena zakonom o ljudskim pravima.

 

(Vesti-info.rs/novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close