OPET ĆE GORETI SRBIJA! TROPSKI TALAS ne posustaje: Od sutra ponovo + 40°C, A ZA VIKEND – ŠOK!

Foto: Tanjug

Posle sedam dana paklenih vrućina Srbiju danas čeka osveženje, ali samo kratkotrajno! Već od sutra cela zemlja ponovo će se naći na udaru još jednog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura, koje će se kretati i do 40 stepeni

Izrazito vrelo biće sve do vikenda, kada će uz pljuskove i grmljavinu pasti i živa u termometru za sigurno deset stepeni.

Meteorolog „Vedr2Ambrele“ Đorđe Đurić kaže da je današnji pad temperature samo predah pred pakao koji nam sledi od sutra.

– Neće, međutim, ni današnje osveženje svi stanovnici Srbije osetiti podjednako. Jer drastičniji pad temperature za nekih desetak stepeni čeka samo severne i zapadne delove zemlje, gde će biti i pljuskova, grmljavine i olujnog vetra. Na jugu i istoku biće malo prijatnije u odnosu na prethodne dane, ali će i dalje biti tropski toplo i bez padavina – kaže Đurić.

On napominje da nas, ipak, sve od sutra pa do vikenda čeka novi toplotni udar.

– Od utorka ponovo pakleno vrelo, a vrhunac ovog tropskog talasa očekuje se u sredu i četvrtak, kada će se temperature kretati i do 40 stepeni. Novo osetnije osveženje prognozirano je tek za sledeći vikend, kada se u celoj zemlji očekuju pad temperature i konačno padavine –objašnjava Đurić i napominje da nas od početka naredne sedmice čeka novi skok temperature, ali ne i novi tropski talas.

I prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je današnje osveženje, koje je zahvatilo pojedine delove zemlje, samo prolazno i da su pred nama četiri vrela dana.

– Naročito toplo biće u sredu i četvrtak, kada se očekuju temperature i do 40 stepeni. U pojedinim delovima Srbije, kao što su Beograd i Banat, očekuju se i tropske noći, što znači da će i noćne temperature biti izuzetno visoke – napominju u RHMZ.

PR beogradske Hitne pomoći Nada Macura kaže da su se telefoni ove ustanove prethodnih dana usijali zbog visokih temperatura.

Nikako na sunce!
Za vreme tropskog talasa najbolje je biti u klimatizovanim prostorijama ili debeloj hladovini
Nada Macura

– Ovako visoke temperature, vruć vazduh i jako UV zračenje smetaju i zdravima i bolesnima. Prethodnih dana najviše poziva smo primili zbog kolapsa na javnim mestima, ljudima pada pritisak, imaju vrtoglavice, nervozni su… Dosta problema zbog ovog vremena imaju i astmatičari, pa nas i oni zovu. Savetujem ljudima da za vreme tropskog talasa vreme provode u klimatizovanim prostorijama, na nekom kupalištu ili hladovini i da obavezno zaštite glavu kad su napolju. Izbegavajte izlazak napolje kada je najjače sunce, od 10 do 17 časova, ne izlažite se suncu i uzimajte dosta tečnosti – ističe Macura.

(Informer.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close