Odluka Ministarstva prosvete: Produžen raspust zbog gripa

classroom
Foto: pixabay.com

Odluka Ministarstva prosvete zbog velikog broja obolelih od gripa. U ponedeljak prebrojavanje, moguće dodatno odlaganje

MINISTARSTVO prosvete odlučilo je da produži školski raspust za dva dana, te da đaci u školu krenu u sredu, 11. januara. Odluka o produženju doneta je na preporuku Ministarstva zdravlja, a zbog povećanja broja obolelih od respiratornih infekcija.

Ministar prosvete zatražio je od svih direktora škola da u ponedeljak provere brojno stanje zdravih i bolesnih učenika i da podatke dostave ministarstvu, kako bi bila doneta nova odluka da li se u školu definitivno kreće u sredu ili će raspust biti produžen još koji dan.

– Časovi koje učenici izgube zbog produžavanja raspusta, biće nadoknađeni radnim subotama. Školska godina se neće produžavati – poručuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, od 3. oktobra 2016. godine do Nove godine prijavljeno je 70.215 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je više nego u istom periodu prošle sezone.

– U odnosu na prethodnu nedelju, trend incidence oboljenja sličnih gripu je u porastu, pa je u nedelji od 26. 12. do 1. 1. prijavljeno 19.708 slučajeva sličnih gripu. U odnosu na nedelju pre toga, obolelih je 1,5 puta više – poručuju iz „Batuta“ i navode da je najviše obolelih među decom, u uzrastu od pet do 14 godina.

U domovima zdravlja potvrđuju da su čekaonice pune gripoznih pacijenata, i tvrde da se posle praznika duplirao broj onih koji dolaze sa visokom temperaturom, groznicom, bolovima u mišićima. U Beogradu je, recimo, samo za nedelju dana broj obolelih od gripa povećan za čak 62 odsto. Najviše obolelih, skoro 44 odsto, uzrasta je od pet do 19 godina.

Zbog gripa je i Klinički centar Kragujevac zabranio posete bolesnicima, a ranije su to učinili i Klinički centar Srbije, Vojnomedicinska akademija, Klinički centar Vojvodine na infektivnoj, internoj i urgentnoj medicini…

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close