ODGOVOR KIRBIJU: SRBIJA neće menjati svoju politiku prema Kosovu niti će pristati da Priština dobije stolicu u UN!

vucic-kirbi
Foto Tanjug

Burne reakcije na političkoj sceni posle intervjua ambasadora SAD „Novostima“

SRBIJA neće menjati svoju politiku prema Kosovu niti će pristati da Priština dobije stolicu u UN!

Ovo je, u najkraćem, odgovor srpskog državnog vrha na poruku ambasadar SAD u Srbiji Majkla Kirbija, datu u razgovoru za „Novosti“, da je za Vašington kruna normalizacije odnosa Beograda i Prištine – članstvo Kosova u UN.

Prema našim informacijama, izjava Kirbija neće narušiti odnose SAD i naše zemlje, pošto je svima u Beogradu ovaj stav Vašingtona poznat i više puta saopšten. Kao što je i Amerikancima nebrojeno puta rečeno iz vrha države da su priznavanje Kosova i učlanjenje u UN – neprihvatljivi.

Premijer Aleksandar Vučić uzvratio je Kirbiju da Srbija poštuje SAD, ali da ima svoju politiku i da će se nje držati:

– Američki stav oko Kosova nije nikakva novost, jer je ta država priznala nezavisnost Prištine. Nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirbi rekao. Poštujemo politiku SAD, oni su svetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i nje se držimo.

Ni za predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kirbijeve reči nisu nikakvo iznenađenje:

– Predsednik je pre nekoliko godina upozorio šta nas očekuje kao uslov EU i SAD i nema šta da doda – rekli su u petak za „Novosti“ na Andrićevom vencu.

Oglasio se i šef diplomatije Ivica Dačić, naglasivši da SAD i Srbija imaju različito viđenje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se moglo videti i nedavno u Unesku:

– Srbija neće menjati svoju principijelnu politiku, uz punu posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja. Dijalog je statusno neutralan i Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju nezavisnosti, uključujući i UN.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tvrdi da dijalog sa Prištinom ne podrazumeva odvojeno članstvo u UN.

Posle Kirbijeve izjave, DSS i SNP Nenada Popovića zatražili su od države da raspiše referendum o ulasku u EU po cenu odricanja od Kosova. Iz tabora Sande Rašković Ivić preporučuju da vlast od Kine i Rusije zatraži da stave veto u SB UN, ako se bude razmatralo članstvo Kosova.

TAHIRI: PRIZNANjE ILI IZOLACIJA

MINISTARKA za dijalog u Prištini Edita Tahiri uverena je da Srbija u suštini „zna da će priznati kosovsku nezavisnost“ jer, kako navodi, to je uslov EU definisan u poglavlju 35.

– Čak i ako Srbija na to ne pristane, Kosovo će biti članica UN, a Srbiju će u tom slučaju Zapad izolovati.

PALESTINA KAO UZOR?

TRENUTNO status stalnog posmatrača u UN imaju Palestina i Vatikan. Palestici su od 2012. na Ist Riveru u svojstvu „države posmatrača, nečlanice bez prava glasa“ (pre toga bili entitet posmatrač), a ovaj model nije postojao u vreme pisanja Povelje UN.

Ova praksa započeta je 1946, kada je generalni sekretar UN prihvatio imenovanje Vlade Švajcarske kao stalnog posmatrača u UN, a potom su to bili i Austrija, Finska, Italija…

(novosti.rs)