O OVOM SE DUGO ĆUTALO: Zbog njega je 1999. na Kosovu mogao da izbije Treći svetski rat

treći svetski rat
Foto: Wikipedia/United States Army

VAŠINGTON – SAD su vodile rat 78 dana protiv Srbije primoravši Beograd da odustane od kontrole nad pokrajinom Kosovo i prepusti je uglavnom snagama NATO,  ocenio je Ted Galen Karpenter, stručnjak uglednog vašingtonskog Kato instituta, u autorskom tekstu za američki „Nešenel intrest“.

To je učinjeno pod rezolucijom koja je predstavljala „smokvin list“ a koju je odobrio i Savet bezbednosti UN i na koju je nevoljno pristala i Rusija, uprkos vezama Moskve i Beograda.

Taj korak, kako ocenjuje, odražavao je slabost ruske vojske, ekonomije i diplomatije, nakon dezintegracije Sovjetskog Saveza.

Čak i uz iznenađujuće pasivan odgovor Moskve, arogancija Vašingtona je skoro proizvela tragediju, navodi Karpenter podsećajući na incident kada je u poslednjim danima borbe, Moskva poslala mirovni kontigent na Kosovo, bez prethodnog odobrenja zapadnih sila.

SRBIJA POD ZAŠTITOM RUSIJE?! MOSKVA MENJA RATNU TAKTIKU I SPREMA ZASTRAŠUJUĆA ORUŽJA – VIDEO

Planirate proširenje porodice? Evo šta DRŽAVA MOŽE ZA VAS DA UČINI

Vrhovni komandant NATO general Vesli Klark naredio je britanskom komandantu Majk Džeksonu da preuzme aerodrom van Prištine i spreči sletanje ruskih trupa i silom, „ako je neophodno“, međutim Džekson nije poslušao Klarka tvrdeći da ne želi da započne Treći svetski rat u ime američkog generala, podseća američki analitičar.

Američki potez bio je bez presedana, jer je Alijansa predvođena SAD napala zemlju koja nije napala nijednu članicu NATO, zanemarivši ljutite proteste Rusije i prisilno odvojila je pokrajinu suverene zemlje, stavljajući je pod međunarodnu kontrolu, ocenjuje Karpenter.

(Kurir.rs/Tanjug/National interest)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close