O čemu su pričali Putin i Tramp? Amerika ćuti, a evo šta je Kremlj objavio…

putin-tramp
Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji, Ukrajini, nuklearnom programu Irana i situaciji na Korejskom poluostrvu.

To je objavio Kremlj, dok se Bela kuća o sadržaju razgovora ruskog i američkog predsednika nije oglasila.

Dvojica lidera su se dogovorili da rade na određivanju vremena i mesta njihovog sastanka, prenosi Rojters ističući da su se lideri Rusije i SAD dogovorili da budu u redovnom kontaktu.

Kremlj je naveo da nije bilo pominjanja ublažavanja sankcija SAD protiv Rusije.
Navodi se da je Putin čestitao Trampu na izboru za američkog predsednika, kao i da je tokom prvog razgovora vladala atmosfera obnove i poboljšanja američko-ruske saradnje.

Kremlj je naveo i da su se Putin i Tramp saglasili da je prioritet ujedinjenje napora u borbi protiv međunarodnog terorizma.
Navedeno je i da su se Putin i Tramp izjasnili u korist koordinisanja ruskih i američkih akcija zarad pobede u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija u Siriji.
Kremlj je objavio da su Putin i Tramp naglasili važnost obnove trgovine i ekonomskih veza između dve zemlje, od kojih obe imaju koristi.
Tramp je pozvao Putina, što je njihov prvi zvaničan kontakt.
„Posle razgovora s nemackom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsednikom Rusije Putinom“, napisao je prethodno portparol Bele kuće Šon Spajser na svojoj stranici na Tviteru.

 

(Vesti-info.rs/TANJUG/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close