NUKLEARNI UDAR JE BLIŽI NEGO ŠTO SE MISLILO: Priča o Guamu je samo varka, Džong Un već krenuo u napad! (VIDEO)

Foto: Printscreen

Vojna priča oko Severne Koreje vezuje se obično za raketni program koji je poslednjih dana doživeo ekspanziju s pretnjom da će biti napadnuta američka vojna baza na ostrvu Guam. Međutim, adut na koji Severna Koreja računa su morske dubine, za koje se veruje da će upravo lider Kim Džong Un iskoristiti za projekciju sile.

Severna Koreja je posebnu pažnju, uz raketni program, posvetila izgradnji podmornica nosača balističkih raketa, koje bi trebale da zaplove Pacifikom i sa utvrđenih tačka posle kodiranog radio signala lanisraju rakete na japanske i američke ciljeve.

Prislušne stanice su već ulovile prve kodirane radio poruke Pjongjanga koje se emituju preko državnog radija kao specifična melodija koja je uvek puštana pred testiranja raketa, probe atomske bombe ili bitnijih dešavanja u državi.

Američki i južnokorejski obaveštajci već duže vreme prate podmornice Pjongjanga, a posebno isplovljenje podmornice klase Gorae koja je nosač balističkih raketa i koja je predviđena da lansira balističke rakete sa mora, što je trebalo da se obavi krajem avgusta. Kriza oko Guama je zapravo veruje se samo način da se pažnja skloni sa ove podmornice i neopaženo bude obavljeno lansiranje rakete KN -08.

Severna Koreja svoju podmorničarsku flotu počela je da gradi 1973/1974 kada je u Kini nabavljeno ukupno sedam podmornica Type 033 ( bivši sovjetski Projekt 633, NATO oznake Romeo). Pjongjang je u dva brodogradilišta Sinpo i Mayang-Do izgradilo u periodu od 1976-1995 još 15 podmornica Type 033. Po jednu podmornicu na svakih 14 meseci. Četiri podmornice koje su preuzete od Kine nalazi se u sastavu pomorskih snaga zapadne obale, a 18 novih u sastavu istočne flote kojoj je zona delovanja upravo Japansko more gde se najveći deo konflikta odvija.

 Raspad Sovjetskog saveza bio je balgodet za Severnu Koreju jer su tamošnja brodogradilišta uspela da sklope posao o seči 40 podmornice bivše Tihookeanske sovjetske flote, među kojima je bilo i  i 12 podmornica Projekta 641, 6411 i 641K (klase Foxtrot) i navodno dizel električnih podmornica nosača raketa klase Golf I i II.

Ipak posao je prekinut, ali u Severnu Koreju su navodno stiglo nekoliko podmornica, koje su iskorištene kako se predpostavlja za razvoj novih serija podmornica.

Ono što Severna Koreja smatra najvećim adutom su upravo nove podmornice klase Sinpo ( glavna podmorničarska baza) ili Gorae ( na korejskom Kit) koje izazivaju maštu obaveštajaca SAD i Južne Koreje.

Podmornice su prvi put primećene na satelitskim snimcima 2014. U to vreme podmornica koja može da lansira balističke projektile bila je samo mit i glasina koja se širi. Većina bezbednosnih analitičara na Zapadu nije verovala u sposobnost da Severna Koreja može da konstruiše podmornicu koja će ispaljivati balističke rakete.

Podmornica je jednotrupna sličnog izgleda kao kod podmornice projekta MS -29 Yono. Međutim podmornice klase Sinpo su mnogo veće od gore navedene i čine skoro kao tri cilindra zajedno i 2 metra su duže.

Predpostavlja se da podmornice imaju skroman sonar kao i da su balastni tankovi postavljeni iza njega. Podmornica je opremljena u prvoj sa dve a kasnije modifikovane čak sa dve – četiri torpedne cevi koje se nalaze napred gde je i torpedna soba sa cevima za lanisranje. Borbeni komplet je navodno 10 torpeda. Iza torpedne sobe nalazi se komandna soba odmah do tornja i komandnog mosta u kome se nalaze cilndar ili cilndri sa balističkim raketama.

Lansiranje raketa se vrši komprimovanim vazduhom. Takođe oko mosta se nalaze balastni tankovi koji omogućuju stabilnost podmronice da se uspostavi ravnoteža posle ispaljivanja raketa, kada i sledi punjenje morskom vodom.

Drugi deo podmornice prema krmi je po nagađanjima mašinski gde se nalaze dizel i elektromotori. Za sada nema informacija da Severna Koreja razvija AIP pogon za ove podmornice. Predpostavlja se da se teški olovni akumulatori nalaze se na najnižem delu podmornice. Prostor za posadu se navono nalazli u prednjem delu podmornice.

Klasa Sinpo isključivo je konstruisana za lansiranje balističkih raketa KN-11 ( kopija sovjetskih SS-N- 6 nabavljenih u Rusiji 1990 tih) srednjeg dometa, na kojima su obavljene izvesne modifikacije.

Za sada su podmornice isključivo namenjene testiranju balističkih raketa, ali već postoje nagađanja da je bar jedna spremna za operativnu upotrebu.

Predpostavlja se da je autonomnost podmornice samo mesec dana.. Već sada se govori za podmornicu da je zapravo ploveći TEL lanser za rakete koje će biti usmerene na ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu. Pitanje koje i dalje ostaje otvoreno jeste da li ova podmornica može operisati i mnogo dalje od zone oko Japana pri brzini od 10 čvorova, a to uključuje mogućnost gađanja Havaja ili mesta Darvin u Australiji, dok su ciljevi u Jugoistočnoj Aziji u okviru mogućnosti ove podmornice.

Balistička raketa KN-11 (Pukkuksong-1/2)

Obaveštajne informacije govore da je ova balistička raketa kopija sovjetske rakete R 27-SS-N 6 Srb SLBM, sa kojim navodno ima dosta zajedničkih karakteristika, ali nema potvrde da je čista kopija. Do sada izvršeno je 5 testiranja ove rakete i lansiranja iz podmornice pod vodom.

Konkretnih pouzdanih podataka o dimenzijama overakete nema ali se nagađa da su dužine 9 m i širine 1,5 m. Radi se o dvosetepenoj raketi koja je u prvim verzijama imala pogon na tečno gorivo, ali nakon prvih neuspešnih testiranja usvojen je za pogon čvrsto gorivo.

(Kurir.rs/ Andrej Mlakar/Printscreeen Youtube)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close