Novi uslov EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji!

EU

EU će tražiti da se Srbija politički odrekne Rusije! Uvođenje sankcija Moskvi biće uslov za napredak u pregovorima o pristupanju.

Ovo saznaje „Blic“ iz zapadnih diplomatskih izvora u Beogradu.

Pored kosovskih ultimatuma za Srbiju, Evropska unija sprema i tvrd uslov u vezi s Rusijom.

Naime, da bi se u pregovorima sa EU otvorilo poglavlje 31 o spoljnoj politici, Vlada u Beogradu će morati u mnogo većoj meri nego do sada da uskladi svoje ponašanje s Briselom. To, kažu naši sagovornici, znači jednostavno – Srbija mora da se prikloni evropskim sankcijama Rusiji.

Poglavlje 31 ima naziv „Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika“ i ima cilj da zemlja kandidat za članstvo potpuno uskladi svoju politiku u ovim oblastima sa zajedničkim stavovima EU.

I to ne bi bilo ništa sporno da se Srbiji odmah na početku procesa kao ultimatum za otvaranje tog poglavlja ne postavlja najteži uslov, a to je da se odrekne savezništva sa Vladimirom Putinom.

Izvori „Blica“ objašnjavaju da bi otvaranje poglavlja 31 trebalo da se nađe na dnevnom redu u narednih godinu dana. To znači da Srbiji preostaje da se nada da će se EU i Rusija do tada pomiriti i da nećemo ni morati da biramo između Brisela i Moskve.

Evropske zemlje koje su uvele sankcije Rusiji a nisu u EU su Albanija, Crna Gora, Norveška, Island i Lihtenštajn. Rusija im je odgovorila kontrasankcijama na niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.Vladimir-Putin

To bi se sigurno dogodilo i Srbiji, a šteta bi bila ogromna, kaže za „Blic“ politički analitičar Branko Radun.

– Nezvaničan zahtev Zapada da se pridružimo sankcijama postoji, a do formalnog će doći pod dva uslova: ako se globalno odnosi SAD i EU sa Rusijom još više pogoršaju i ako Zapad bude poželeo da nas iz nekih razloga dodatno pritisne. Ekonomska i politička šteta od uvođenja sankcija bila bi nemerljiva. To nikako ne smemo da prihvatimo – komentariše Radun.

I Kosovo i Rusija

Najviši srpski zvaničnici – premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić – u dosadašnjim reakcijama su bili jasni: EU može da traži sve od Srbije osim priznanja Kosova i sankcija Rusiji.

Kako „Blic“ saznaje, odbijanje Beograda da se pridruži sankcijama biće kritikovano i u izveštaju o napretku Srbije ka EU, koji će Evropska komisija objaviti ovog meseca.

Šta podrazumevaju sankcije

Sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima zabranjuje se: bilo kakva saradnja sa pet ruskih državnih banaka, trgovina obveznicama i akcijama ruskih energetskih i odbrambenih kompanija, uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme, kao i trgovina robom i tehnologijama u oblasti energetike, odbrane i eksploatacije energenata. Zabranjen je ulazak u EU za 151 osobu iz Rusije, a zamrznuta je imovina 37 pojedinaca i pravnih lica iz Rusije.

(blic.rs)