Netanijahu: „Rat do smrti teroristima“

Netanijahu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Izrael „vodi rat do smrti protiv palestinskog terora“ i da je dao instrukcije da se ubrza proces rušenja kuća palestinskih terorista, kao jedna od mera da se zaustavi talas terorističkih napada.

Netanijahu je najavio rat do smrti teroristima nakon sastanka sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima i rekao da je dao instrukcije da se poveća broj takozvanih administrativnih pritvorenika, bez optužbi i suđenja, razmesti više bezbednosnih snaga u Jerusalimu i na Zapadnoj obali i oteraju agitatori iz jerusalimskog starog grada i sa Brda hrama, na kome se nalazi džamija El Aksa, prenosi Tanjug.

Benjamin Netanjahu

Sastanak je održan nakon što se Netanijahu vratio u Izrael iz Njujorka, gde je učestvovao na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN.

Četvoročasovnom sastanku prisustvovali su ministar odbrane Moše Jaalon, ministar javne bezbednosti Gilad Erdan, šef izraelske armije Gadi Ajzenkot i šef bezbednosne službe Šin Bet, Jordam Koen, navode izraelski mediji.

„Vodimo opšti rat protiv palestinskog terorizma“, saopštio je Netanijahu posle sastanka u video-poruci koje je delio njegov kabinet, navodeći da je „dao instrukcije za dalje mere da se spreči teror i zaplaše i kazne teroristi“.

Netanijahu je te instrukcije dao posle dva napada. Jedan se dogodio sinoć u Jerusalimu kada su ubijena nožem dva Izraelca i ranjeno još dvoje ljudi, među kojima i dvogodišnje dete, u napadu mladog Palestinca koga su potom ubili policajci. Drugi napad desio se pred zoru, takođe nožem i u jerusalimskom starom gradu, u kome je ranjen jedan izraelski 15-godišnjak, a napadač likvidiran.

Prethodno je u četvrtak ubijen bračni par jevrejskih naseljenika u oružanom napadu na Zapadnoj obali pred njihovo četvoro maloletne dece.

Izraelska policija je danas preduzela drastičnu meru dvodnevne zabrane Palestincima da ulaze u jerusalimski stari grad, ako tamo ne stanuju, rade i školuju se, naveo je Asošijeted pres.

(rts.rs)