NAUČNI SVET NA NOGAMA: ​Otkriveno četvrto agregatno stanje vode

agregatno-stanje-vode-cetvrto-agregatno-stanje
Foto: Pixabay.com

Mislili ste da voda postoji samo u tečnom, čvstom i gasovitom stanju? Razmislite ponovo…

Jedna od prvih stvari koje u školi učimo o fizičkom svetu oko nas jeste da voda postoji u tri različita agragatna stanja – tečnom, čvrstom (led) i gasovitom (para). Međutim, međunarodni tim naučnika nedavno je otkrio da tečna voda može postojati u dva različita stanja, piše Newsweek.rs.

U eksperimentalnoj studiji, objavljenoj za „International Journal of Nanotechnology“, naučnici su otkrili da se veliki broj fizičkih karakteristika vode menja na temperaturama između 50 i 60 stepenni celzijusa. Ove promene tim je opisao kao potencijalno „drugo tečno stanje“ čime je izazvao žustru debatu u naučnim krugovima.

Ukoliko se razultati studije potvrde, otkriće će imati veliki uticaj na čitav niz polja – od nanotehnologije, do biologije.

agregatno-stanje-vode-cetvrto-agregatno-stanje-
Foto: Pixabay.com

Agregatna stanja materije predstavljaju ključni koncept pri proučavanju sistema atoma i molekula. Kako zapravo konfiguracija ovih sistema i određuje agregatno stanje materije menjajući njenja fizička svojstva, teza o četvrtom stanju za sada se uspešno brani od napada.

Naučnici su utvrdili da se na temperaturama vode između 50 i 60 stepeni menjaju bitne karakteristike kao što su brzina svetlosti dok putuje kroz vodu.

Otkriće četvrtog stanja pokazalo je kako čak i najsvakodnevnije i najosnovnije supstance mogu sakriti brojne tajne, uprkos znatiželjnim naučnicima i sve naprednijim tehnologijama.

(kurir.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close