NATO tenkovi na samoj granici Rusije: Putin naredio vojsci da se PRIREME ZA RAT

rat
Foto: Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas vanrednu proveru spremnosti ruske avijacije za borbu, izjavio je ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu.

– U skladu sa odlukom vrhovnog komandanta oružanih snaga, počele su provere avionskih snaga sa ciljem da se da se proceni spremnost za obavljanje borbenih zadataka – rekao je Šojgu, a prenosi agencija TASS.

Provere su počele jutros u devet sati po moskovskom vremnu, potvrdio je Šojgu i naglasio da će posebna pažnja biti posvećena raspoređivanju sistema protivvazdušne odbrane kao i spremnost vazdušnih snaga da odbiju neprijateljsku agresiju.

U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je nekoliko ovakvih iznenadnih vežbi, a pre nekoliko dana ruska vojska po naređenju ruskog predsednik pojačala je aktivnosti na Arktiku. Pre mesec dana, prvi put od raspada SSSR-a, Putin je naredio da se vojne baze na samom severu Rusije ponovno vrate u funkciju, a mediji su objavili i da je za ovu godinu planirano značajno pojačanje ruske vojske, kako u naoružanju, tako i ljudstvu.

Putinova vojska na nogama, NATO u Litvaniji

Iznenadnu proveru borbenih sposobnosti vazudušnih jedinica, ruski predsednik zatražio je nekoliko dana nakon što je prvi deo vojnih trupa NATO stigao na Baltik. Prethodno, ruska stana je razmeštanje NATO jedinca ocenila kao akt provokacije, dok iz s druge strane stiže odgovor da je razmeštanje trupa osmišljeno radi jačanja odbrane istočne Evrope.

Danas je u litvanski grad Rukla u centralnom delu zemlja stigao nemački bataljon koji je dočekala litvanska predsednica Dalija Gribauskaite.

Gribauskaite izjavila je na ceremoniji dočeka nemačkog bataljona da razmeštanje trupa NATO-a u Litvaniji šalje snažnu poruku da je Alijansa snažna i ujedinjena.

– Nikad ranije Litvanija nije ugostila vojne snage ovakve veličine i integriteta – rekla je Gribauskaite.

Agencija navodi da je ceremoniji takođe prisustvovala i ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen, koja je izjavila da je razmeštanje tenkova i druge vojne opreme jasno stavilo na znanje da Litvanija nije sama.

Nemačka vojska je prošlog meseca počela da šalje vozom u Litvaniju 200 vojnih vozila, uključujući 30 tenkova, kao i 450 vojnika. To će biti i najveći kontingent u okviru multinacionalnog NATO bataljona od oko 1.200 ljudi. Belgijanci i Holanđani već su raspoređeni dok vojnici iz Luksemburga, Norveške, Francuske i Hrvatske treba da im se pridruže tokom 2017. i 2018. godine.

Tri slična bataljona treba da budu raspoređena u Poljskoj, Letoniji i Estoniji. Njihovo prisustvo su tražile te zemlje posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine. Rusija negira da ima bilo kakve teritorijalne pretenzije i optužuje NATO da želi da je okruži.

(Vesti-info.rs/Blic.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close