Narod pobedio u Rumuniji: Evo kako je vlast reagovala…

protesti rumunija
Foto: Tanjug/AP

Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je da će sporna uredba kojom se dekriminalizuju određeni slučajevi korupcije biti povučena, javlja AFP.

U Bukureštu se i večeras, peti dan zaredom, okupilo više desetina hiljada građana.

Reč je o najmasovnijim demonstracijama od zbacivanja režima Nikolaea Čaupeskua 1989 godine. Stotine hiljada Rumuna je po veoma hladnom vremenu izlazilo na ulice zbog uredbe koja može da omogući korumpiranim političarima da prođu nekaženjeno.

Vlada će formalno na sednici sutra povući uredbu, a potom će otvoriti dijalog u javnosti kako bi se pronašlo rešenje za ovu uredbu.
Građani na ulici Bukurešta počeli su slavlje.
Vođa vladajuće Socijaldemokratske partije u Rumuniji Liviju Dragnea nagovestio je danas da bi vlada mogla da popusti zbog masovnih protesta. Dragnea kontroliše Vladu Rumunije i njegovi komentari nagoveštavanju da je već doneta odluka o tom pitanju, piše AP.

Vredi istaći da su Rumuni poslednji put masovno bili na ulicama krajem 2015. godine posle tragičnog požara u jednom noćnom klubu u Bukureštu.
Pod pritiskom javnosti tadašnji premijer Viktor Ponta je podneo ostavku, a na ulicama je tada bilo deset puta manje ljudi nego u noći između srede i četvrtka.

(vesti-info.rs/b92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close