MOSKVA: Vučić će s Putinom razgovarati o novom naoružanju i sankcijama

aleksandar-vucic-vladimir-putin

Jedna od ključnih tema razgovora Vučića i Putina u Moskvi biće nabavka oružja i vojne opreme, što je možda odgovor Srbije na izazov iz Hrvatske, koja je u saradnji sa SAD pokrenula veliku akciju nabavke skupog oružaja, između ostalog 16 borbenih helikoptera “kijova vorior” i 16 lansera sa balističkim raketama kalibra 240 mm i dometa 300 kilometara.

– Pratimo šta rade zemlje u okruženju i ne smemo dopustiti narušavanje odnosa snaga u regionu. Niko ne sme ni da pomisli da izvrši agresiju na našu zemlju – izjavio je juče u Beogradu premijer Aleksandar Vučić uoči odlaska u trodnevnu posetu Moskvi.

Srbija nije lak plen

On je potvrdio da će nabavka naoružanja biti tema razgovora.
– Kada pravimo haubicu “noru” mora da se uzme „Kamazova šasija“ jer ona može da nosi više od 35 tona, što je jedan od razloga da o tome razgovaramo s Rusima. Drugi je top 242 koji stavljamo na kupolu borbenog vozila “lazar” – naveo je premijer.

Takođe, kako je istakao, naručena su dva transportna helikoptera, ali je Vlada počela da razmišlja i o borbenim helikopterima.

– Moramo da razmišljamo i o odgovoru na balističke rakete, ne želeći sukob nigde i ni sa kim, ali Srbija nikada ne sme biti lak plen – poručio je Vučić.

Neizbežna tema sastanka Vučića s ruskim predsednikom Putinom biće i pritisci EU da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Pitanje sankcija Rusiji

  Kako je “Blic” ekskluzivno objavio pre tačno deset dana, postoji velika opasnost da uvođenje sankcija bude uslov EU za otvaranje poglavlja 31 koje se bavi usklađivanjem spoljne politike.

Pisanje “Blica” o ovoj mogućnosti privuklo je veliku pažnju medija u Moskvi, koji su naša saznanja ocenili kao veoma realna.

– Srbija bi u tom slučaju mnogo izgubila, a Rusija malo. Pre svega, ostali biste bez povlastica u okviru zone slobodne trgovine s Rusijom – kazao nam je Pavel Kandelj sa Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka.

Stotinu privrednika

Vučićev zvanični domaćin u Moskvi je premijer Dmitrij Medvedev, s kojim će se pre svega baviti ekonomskim temama. U tu svrhu, biće organizovani sastanci s najvećim ruskim kompanijama kao što su “Lukoil”, “Gasprom” i “Ruske državne železnice”.

S njim je u Moskvu otišao veći broj ministara, ali i više od stotinu srpskih privrednika koji će pre svega pokušati da povećaju izvoz u Rusku Federaciju. To je najveća privredna delegacija naše zemlje koja je ikada boravila u Rusiji.

(blic.rs)